Pensionär efter 39 kommunår
FINSPÅNGHan har varit folkskollärare, studierektor, kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande och utbildningssamordnare och lärare på Kommunala Vuxenskolan i Finspång.Men Karl-Axel Ekman, nybliven pensionär, är ingen anhängare av betyg i grundskolan.- Jag kan tänka mig en betygsfri grundskola. Jag tror att det kommer att bli så i framtiden, säger Karl-Axel Ekman efter 39 år i kommunens tjänst.
Karl-Axel Ekman är nybliven pensionär. Merparten av sina 39 år i Finspångs kommuns tjänst ligger inom skolväsendet. Den sektorn har varit betydelsefull för honom. En betygsfri grundskola har en vän i Karl-Axel. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det finns saker att förbättra, visst. Men den kritik som riktas mot skolan är djupt orättvis. Det finns mycket som är väldigt bra, hävdar han.
Om du hade stort inflytande, vad skulle du i första hand förbättra?
- Jag skulle satsa på de elever som har det svårast för sig. De får i dag inte hjälp på ett acceptabelt sätt.
Karl-Axel Ekman är ljumt intresserad av att elever i grundskolan ska ges betyg. Tvärtom, är han emot det.
I dag får eleverna betyg först i årskurs 8. Borgerliga partier vill införa betyg från årskurs 6. Det kan Karl-Axel inte ställa upp på. Han har en annan vision, den om en betygsfri grundskola.
- Det finns andra instrument som är bättre än betyg. Utvecklingssamtalen till exempel, där lärare, elever och föräldrar går igenom det som är bra och dåligt.
Skolan har varit betydelsefull för honom. Det är den sektorn han ägnat större delen av sina 39 år i Finspång. Nästan lika viktigt har han känt det att gå till simhallen och basta två gånger i veckan.
<b>Trädgårdsskötsel</b>
Karl-Axel Ekman är uppväxt i lantarbetarmiljö. Föddes i Vikingstad och kom till Kimstad som tioåring. Pappan var ladugårdsförman. Efter realexamen gick Karl-Axel folkskoleseminariet i Linköping. 1959 var han färdig folkskollärare.
- På den tiden fick en folkskollärare undervisa i allt, inklusive trädgårdsskötsel, påpekar Karl-Axel.
Efter två år i Norrköping började han som lärare på Storängsskolan i Finspång. Sedan var han studierektor även i skolorna på Högby, Högalid och Nyhem, innan han perioden 1978-91 var skoldirektör.
De senaste tio åren har han arbetat som utbildningssamordnare på Komvux med adress, lämpligt nog, Ekmans väg. Gatunamnet emanerar inte från Karl-Axel, utan från brukspatronen Carl Ekman, som styrde och ställde i Finspång under senare hälften av 1800-talet.
<b>Yngsta "rådet"</b>
Det politiska intresset bredde ut sig i början på 1970-talet. Han kom in i landstinget 1971, var kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i fyra år och Arbetarekommunens ordförande i fem år.
- Jag fick gå ett och ett halvt års inskolning med kommunalrådet Östen Pettersson. Det var en person jag såg upp till väldigt mycket. Han var klok och hade stora kunskaper i bland annat politik, kultur och natur.
- När jag blev kommunstyrelsens ordförande 1974 var jag 36 år. Det var ungt på den tiden, men är det inte nu. Då tror jag att jag var yngst i Sverige på den posten, säger Karl-Axel Ekman.
Han säger sig vara stolt över att han var med om att Högby Servicehus kom till och att reningsverket vid Axsäter byggdes.
- Vi tog ett principbeslut att gamla människor skulle ha ett eget rum. Och tack vare Axsäter såg vi till att få hög standard på avloppsnätet i hela kommunen.
Den roligaste perioden i arbetslivet anser Karl-Axel är de senaste tio åren i Komvux. Han undervisade vuxna och invandrare.
<b>17 Vätternrundor</b>
Karl-Axel Ekman har ett stort idrottshjärta. Friidrott och orientering utövade han i yngre år. Han har varit fotbolls- och basketdomare och blivit östgötamästare med Kimstad i inriggad 4 i rodd. Han har cyklat 17 Vätternrundor, sprungit Stockholm Marathon fyra gånger och Lidingöloppet fyra gånger och åkt två Vasalopp.
Med sitt intresse för naturen och trädgårdsarbetet vid sommarnöjet vid Annsjön kan dessa sysselsättningar framöver odlas alltmera. Och det är inte säkert att han åkt sin sista Vätternrunda. Den senaste var 1992.
- Jag törs inte lova att det var den sista.