Sparkraven slår hårt i Finspångs kommun. Bara skolan tvingas spara 14,5 miljoner kronor i år. Ett 30-tal resurspersonal slutar i höst.
För familjen Grönborg blir det ett tufft slag när Pella som lider av en selektiv ätstörning (ARFID) – en fobi för mat, kladd och dofter – blir av med elevassistenten Sanne när hon börjar första klass i augusti. Pella har en liten "knapp" på magen och sondmatas alla mål hon äter.
– Alla har varit med och stöttat och varit förstående. Från rektor, förskoleklasspersonal och elevassistent till skolsyster och måltidspersonal. Elevassistenten har fixat med allt som har med Pellas diagnos att göra. Hon har verkligen varit hennes högra hand, säger Emma.
Hon förklarar att familjen inte hade fått veta om situationen om det inte vore för att Pellas resurs nyligen berättade att hon inte skulle få vara kvar.
– Det gör mig arg och ledsen. Kommunen borde ha tänkt på det tidigare. Inte veckorna före sommarlovet. En ny resurs har ingen kunskap om Pellas diagnos eller sondmatning. Och då kan inte Pella börja skolan. Hon klarar inte en hel dag utan sondmat. Hon behöver energin.
En sond är enkelt uttryckt en tunn slang som går till magen via näsan eller ett hål i magen till magsäcken. I den tunna slangen/sonden ges näringslösningar för att Pella ska få sitt dagliga behov av mat och dryck.
Enligt Emma är elevassistentens insats en viktig del i Pellas diagnos. Sanne vet vad hon ska göra, kan dottern utantill och är påläst.
– Stressar, pressar eller trugar man Pella vid maten kan det ge motsatt effekt, att hon inte vill äta via munnen eller ens gå till matsalen. Mycket handlar om att kunna läsa av henne innan illamåendet kickar in och lugna henne så hon inte kräks.
Emma har ringt och mejlat ansvariga på Storängsskolan och i kommunen om hur det blir i höst utan att få så många svar.
– Det känns som om ingen lyssnar förutom skolsköterskan som visat förståelse för situationen. Vi har svårt att slappna av. Det känns inte som att man ser till barnens bästa. Vi vet ännu inte vem som blir Pellas klassföreståndare i höst, säger Emma Grönborg.
Hon förstår kommunens utsatta ekonomiska läge – med ett totalt sparkrav på 35 miljoner kronor för 2023 – men upplever att neddragningarna på elevassistenterna presenterats för sent.
– Vi frågar och frågar men får inga direkta svar. Det är jättejobbigt. Det har varit en jäkla resa i sju års tid för oss med fullt fokus på Pella. Redan från åtta månaders ålders fungerade det bara med en sorts barnmat på burk, en gröt med päronsmak och en speciell pinnglass.
Vad händer om kommunen inte ordnar en ny elevassistent till skolstarten?
– Då blir det jag som får rycka in. Det finns inget annat val. Jag är mammaledig till september nästa år. Pella måste ha en person som hjälper henne i skolan annars kan hon inte vara där. Hon ska sondmatas flera gånger om dagen vilket tar 20-25 minuter varje gång. Vi hoppas att samtalen vi ska ha med skolan ger resultat. Förhoppningsvis har kommunen någonting att erbjuda.
Zlatko Jankovic, verksamhetschef förskola, grundskola (F-6) samt anpassad grundskola, säger att det är berörd rektors uppgift att lösa Pellas situation. Det är rektors ansvar att organisera sin skola. Antalet elevassistenter i kommunen kommer att minska med ett 30-tal – av totalt 120 – för att dels spara pengar, dels kunna anställa fler utbildade lärare i organisationen.
– Vi måste säkerställa att elever får en god utbildning med duktiga lärare som en grund. Det ansvaret kan inte läggas på unga outbildade medarbetare mot våra mest utmanande elever. Har vi exempelvis tio elevassistenter vill vi växla dem mot fyra-fem lärare.
Men elevassistenterna behövs påstår han. Både i dag och framöver hos elever med stora medicinska behov.
– Vi tittar på varje enskilt fall. Det finns många olika sätt att lösa det på utifrån elevens behov men det finns ingen universallösning som passar alla. Här handlar det om sondmatning, men vi har även elever med diabetes eller som sitter i rullstol som behöver stöd.
Johanna Regnell, rektor, Storängsskolan, berättar att situationen för Pella ser ut att lösas.
– Vi ser fram mot ett fortsatt gott samarbete med föräldrarna och att det ska bli bra för henne. En person har erbjudits tjänsten och tackat ja. Det pågår en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny klasslärare till hösten då ordinarie lärare i årskurs ett är föräldraledig.