Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pehr Hörberg en Finspångs-kändis

Han har med sin konst satt många spår efter sig.

Ett självporträtt av Pehr Hörberg, när han är i arbetstagen.

Ett självporträtt av Pehr Hörberg, när han är i arbetstagen.

Foto: Okänd

Finspång2021-08-17 09:00

Konstnären Pehr Hörberg från Finspång dog 1816, men har lämnat många spår efter sig och som kan ses än idag.  

Då tänker man i första hand på alla hans altartavlor som han målade.

Under sin karriär målade han 87 altartavlor och omkring 600 målningar.

Hans verk finns på flera ställen inom nuvarande Finspångs kommun där han bland annat har målat altartavlor i Finspångs slottsamt Regna och Risinges kyrkor och takmålningen till Auroras tempel i Finspångs slottspark. 

År 1802 målade han även en altartavla i Dalarna, som beställdes av kung Gustaf IV Adolf. 

Hörberg föddes år 1746 i Virestad i Småland, Kronobergs län och dog 1816 i Falla i Hällestad. Han bodde även i Olstorp i Risinge, men vid sin död var han bosatt i Falla.

På en av Pehr Hörbergs vanliga tavlor ser man honom själv i salen på övre våningen i Hällestads prästgård, där han samtalar med prästen Kernell.

Studerade i Stockholm

Han studerade på konstakademin i Stockholm under olika sejourer och det var under hans tredje och sista besök som han lockades till Finspång. När han reste hem till Småland träffade han Baron Lejonhuvud som skulle resa till Finspång och tillbringade en viss tid med denne. Han reste sedan till Händelö där han möttes av ett brev från Finspångs kammarherre J. De Geer som önskade att några tavlor skulle målas snarast och på plats. 

Hörberg accepterade erbjudandet och såg det som ett tillfälle att få vara runt konsten, som fanns i Finspångs slotts stora tavelgalleri. 

Innan han hann bosätta sig i Finspång målade han freskomålningarna i Finspångs slotts orangeribyggnad och en altartavla i Kvillinge kyrka. År 1788 köpte han en bostad i Olstorp i Risinge socken.

Under senare år arbetade Hörberg främst i Östergötland och målade altartavlor i Regna, Tingstad samt Norrköping. År 1793 kunde han köpa en gård i Falla i Hällestad. Hörberg överlämnade sedan sin gård i Falla till sina söner och bosatte sig där för att tillbringa sina sista levnadsår, efter en svår operation. 

Hans arbete upphörde dock inte och han byggde en rymlig ateljé på gården. I hans ateljé målade han ytterligare 16 altartavlor varav en av dessa var till Risinge kyrka. 

Altartavlan målades 1809 och skänktes sedan till församlingen. Däremot invigdes inte kyrkan förrän 1849 och tavlan hade blivit fuktskadad under förvaringen, men den kunde restaureras. 

År 1816 avled Hörberg, men man vet inte var han är begraven. En minnessten i hans namn finns dock vid Sankta Maria kyrka i Risinge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!