Tre månader efter öppningen har 825 patienter listat sig på Vallonens vårdcentral, den enda i privat regi i Finspång.
– Det har gått bättre än vi hade räknat med. Det är också skönt att vi ökar långsamt eftersom vi hinner få allt på plats, rutiner och så vidare, säger Anneli Jörne.
Hon och maken Thomas Jörne är distriktsläkare och driver vårdcentralen genom vårdbolaget Praktikertjänst, där de har gått med som delägare.
Det är en bit kvar till Socialstyrelsens riktmärke på 1 100 patienter per distriktsläkare, vilket skulle innebära 2 200 patienter här. De har därför än så länge egentligen inte patientunderlag för att anställa fler, men söker ändå sjuksköterskor.
För att driva en vårdcentral krävs vissa grundstenar. En av dem är att det måste finnas en barnavårdcentral, BVC, oavsett patientunderlag. Faktum är att de hittills inte har lockat så många barnfamiljer, utan främst äldre. Det är en grupp som generellt har större vårdbehov.
– Det är i princip fullbokat, de flesta som söker sig hit efterfrågar läkartider, säger Anneli Jörne.
Karin Ramberg har valt att lista sig här eftersom hon var missnöjd med sin tidigare vårdgivare.
– Jag tänker att vi kan prova, så får vi se om de är värda det, säger hon.
Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) ser nyetableringen som ett komplement till den regiondrivna vårdcentralen, som är betydligt större med sina drygt 20 000 patienter.
– Det blir intressant att se vad som händer, vi trodde inte att någon privat aktör var intresserad av att satsa här, säger hon.
Sara Banegas är chefläkare på Praktikertjänst. Hon besöker de olika vårdcentralerna och den här dagen är hon i Finspång för första gången.
– Det är ingen oväsentlig investering, det handlar ofta om långa hyresavtal vid den här typen av etableringar. Huvudfokus är att hitta delägare som har långsiktiga ambitioner, säger hon.
En anledning är de specifika kraven på lokalerna, där det inte får tummas på hygienen.
En utmaning som liten vårdcentral är att få resurserna att gå ihop. Här har de nytta av bolagets vårdcentral i Linköping, vars psykolog, dietist och rehabkoordinator arbetar viss tid för dem.
De samarbetar även med kommun och region kring särskilda boenden samt jourverksamhet.
– Det är så kul att de har bra samverkan med den regionala vårdcentralen här. Det är viktigt att hjälpas åt, säger Sara Banegas.