Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Passivitet och ointresse"

Stor passivitet och ointresse. Med de orden beskriver länsstyrelsen hur de anser att socialnämnden skött ett ärende där man inte hjälpt en person med funktionshinder som har ett boende som inte fungerar bra.

FINSPÅNG2005-12-10 06:00
I februari berättade Folkbladet att handikappenheten i Norrköpings kommun anmält Finspångs kommun till länsstyrelsen. Enheten ansåg att kommunen inte hjälpt en kvinna med funktionshinder, som omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) som har ett boende som inte fungerar bra. Detta trots att kommunen, enligt handikappenheten, har känt till kvinnans situation.

Misshandel
Kvinnan är skriven i Finspång, men har under de senaste åren från och till bott hos en man som också omfattas av LSS i Norrköpings kommun. Under förra sommaren informerade handikappenheten socialtjänsten i Finspång om att kvinnan försörjdes av mannen, som själv har hjälp med boendestöd, samt att det förekom att han slog kvinnan.

Skarp kritik
Handikappenheten föreslog att Finspångs kommun skulle köpa in boendestöd till kvinnan eller hjälpa henne att flytta till hemmet i Finspång. Trots ett löfte hörde ingen från kommunen av sig till handikappenheten för att meddela hur man skulle göra. Först efter påtryckningar meddelade kommunen att den bästa lösningen var att mannen fick flytta till ett gruppboende, eftersom kvinnan då skulle bli bostadslös och tvingas flytta.
Nu har länsstyrelsen utrett frågan och i sitt beslut riktar de skarp kritik mot socialnämnden: "Det är länsstyrelsens bedömning att hela ärendets handläggning präglas av alltför stor passivitet och ointresse trots XX dokumenterade behov".

Alltför ensidigt
I det yttrande som socialnämnden lämnat till länsstyrelsen skriver de att de inte haft något mandat att inleda någon utredning eftersom kvinnan trots upprepad information, motivation och stöd inte ansökt om några LSS-insatser.
Handikappenheten har dock uppgett att kvinnan önskat göra en muntlig ansökan om stöd i hemmet. Länsstyrelsen konstaterar att handläggarna har uppfattat att kvinnan behöver stöd, men inte att hon ansökt om hjälp. Länsstyrelsen talar om att någon skriftlig ansökan inte krävs och att om en person muntligen säger sig vilja ha en insats är socialtjänsten skyldig att dokumentera det. "Påpekas bör också att det ligger i handläggarens ansvar och profession att uppfatta sådana viljeyttringar", skriver länsstyrelsen och vidare.
"Det är uppenbart att man alltför ensidigt utgått från att XX ska ansöka om insatser utifrån LSS-lagstiftningen".
Länsstyrelsen tycker också att det är anmärkningsvärt att några journalanteckningar inte gjorts då möten har hållits mellan kvinnan, socialsekreterare och LSS-handläggare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om