Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Passa dig för radon

Nu är det mätsäsong för radon. Under perioden 1 oktober till 30 april rekommenderas alla villaägare att mäta radonhalten. Radon i bostäder orsakar 500 lungcancerfall per år i Sverige.

FINSPÅNG2010-10-25 03:00
Det motsvarar ungefär 15 procent av alla lungcancerfall. Radon och radondöttrar följer med luften in i luftrör och lungor när vi andas. Lungorna kan därför skadas och lungcancer uppkomma. Ju längre tid du tillbringar i radonhus och ju högre halter du utsätter dig för, desto större är risken. Radon är hälsorisk
- Det är helt klarlagt att det finns hälsorisker med att andas in en radioaktiv gas. Därför rekommenderar vi att alla fastighetsägare mäter radonhalten i inomhusluften, säger Emil Bengtsson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.Radon i inomhusluften kommer från marken, byggnadsmaterialet och hushållsvattnet. Den luft som finns i marken har alltid hög radonhalt, även om halten kan vara olika hög i olika områden. Eftersom lufttrycket inomhus nästan alltid är lägre än utomhus kan radonhaltig luft sugas in i huset. Blåbetong som många hus byggdes av mellan 1930-talet och 1978 innehåller ofta höga halter av ämnet. På din kommun finns information om hur man går tillväga för att mäta radon i bostäder.
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i lungorna.Radonhalten kan förändras över tid.Det finns bidrag att få för att genomföra mätning av radonhalten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om