Partiet ryter i – mot kommunens projekt

Färre vänorter, fler som får ta del av resorna och en klar redovisning efter besöken. Det kräver Vänsterpartiet, som är kritiskt till hur vänortsarbetet hittills har skötts av kommunen.

I centrala Finspång finns en väg uppkallad efter en av kommunens vänorter, Finsterwalde. I samband med nationaldagsfirandet 2008 invigdes den.

I centrala Finspång finns en väg uppkallad efter en av kommunens vänorter, Finsterwalde. I samband med nationaldagsfirandet 2008 invigdes den.

Foto: Ida Larsson

Finspång2019-06-12 06:01

– Finspång kan bättre än så här, säger Ingrid Westlund, som tillsammans med Stefan Carlsson ligger bakom den motion som vi tidigare har berättat om, där kommunen får en hel del kritiska frågor om vänortsarbetet.

Bland annat anser motionärerna att de sex vänorter som kommunen har borde bli färre. De efterlyser också bättre dokumentation kring resorna och ett klart uttalat syfte med besöken. V-politikerna vill också veta på vilket sätt som vänortsbesöken har bidragit till Finspångs utveckling eller medborgarnas lärande.

– Vi skrev motionen utifrån att jag fick en del frågor från folk om vänortbesöken och jag kunde inte svara, för jag visste inget om det, säger Ingrid Westlund.

Hon begärde ut handlingar från ansvarig tjänsteman på kommunen och läste tidningsartiklar för att få mer kunskap.

– Och det jag kunde se var att budgeten låg på ungefär 80 000 kronor per år för de tre åren som jag begärde ut uppgifter om. Och att bara 13 personer sammanlagt hade åkt med på resorna, i många fall samma personer. Det känns inte rätt ur demokratisynpunkt. Det här är inget som kommer medborgarna till del, säger Ingrid Westlund.

Hon pekar också på dokumentationen, som hon menar är bristfällig.

– Den är sparsam och allmänt hållen och det framgår inte vilken nytta besöket har för Finspångs medborgare. Det måste självklart dokumenteras och redovisas tydligt på kommunens hemsida till exempel. Och jag anser också att en redovisning måste ske i kommunfullmäktige efter varje besök, tillägger hon.

Ingrid Westlund tycker också att vänortsbesöken i sin nuvarande form är gammaldags.

– Ja, att man reser i väg med flyg till Belgien för att lära sig mer om Vallonerna, det känns väldigt omodernt. De här resorna måste leda till en annan typ av kunskap, kanske om integration och jämställdhet, säger hon.

Ingrid Westlund tycker att det är dags att arbetet med vänorterna startar om på nytt. Hon efterlyser hög kvalitet och en mer breddad skara av resenärer – med hänvisning till hur Sverige kommuner och landsting (SKL) ser på vänortsarbetet. Det ska ”främja delaktighet” samt att ”föreningar och lokalsamhället ska involveras i vänortsarbetet”.

– Låt någon pensionärsförening följa med eller företrädare från någon organisation. Det här ska inte bara vara till för en liten krets. Visserligen har två gymnasieelever fått följa med, med hänvisning till att de skulle lära sig mer språk, men det gör man knappast på tre dagar, säger hon.

Nu har motionen nått kommunstyrelsens bord. Svaret därifrån ligger som förslag till beslut i kommunfullmäktige och utgår från en tjänstemannaskrivelse. Där konstateras att det vore olyckligt att ta bort några av vänorterna eller lägga besöken på is. I stället vill man utveckla arbetet och pekar på det ökade samarbetet som har skett mellan kultursektorerna i både lettiska Salaspils och tyska Finsterwalde.

I förslaget till beslut vill man dock se en ny policy för representation och att dessa besök hos vänorterna också återrapporteras till kommunfullmäktige. Förslaget att söka ekonomiskt bidrag utifrån exempelvis EU-pengar, är också något som ses som en bra idé.

Motionen kommer att besvaras i kommunfullmäktige vid junisammanträdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!