Blodbussen i Finspång har under ett stort antal år varit placerad på Bergslagstorget, men från och med 28 oktober blir Blodbussens nya plats stationsområdet.
– Blodbussen flyttas eftersom Bergslagstorget har öppnat upp för trafik. Vi har skapat två bussparkeringar och dragit fram el på stationsområdet, säger Joakim Joge, Finspångs kommun.
Blodgivare har hört av sig angående flytten.
– Det är irriterande att man måste betala parkeringsavgift för att lämna blod. Det är väldigt många blodgivare i Finspång, själv kan jag promenera en bit, men det kanske inte alla kan. Det borde finnas någon sorts "parkeringsbricka" för blodgivare, säger en Finspångsbo.
Joakim Joge påpekar att parkering vid stationsområdet sedan tidigare är avgiftsbelagd.
– Många var nöjda med Blodbussens centrala plats, men det är även smidigt vid stationsområdet. Vi har en parkeringskarta på hemsidan, som visar var närmaste avgiftsfria parkeringar finns. Vi har entimmesparkeringar på Bergslagstorget, platser på förvaltningstorget och även handikapplatser i parkeringskartan, säger Joakim Joge.
Många sjukhusområden har fri parkering för blodgivare med parkeringstillstånd, men detta är kommunal mark.
Kan blodgivare få någon sorts "parkeringsbricka" för att slippa betala?
– Det är samma förutsättningar för alla som ska parkera, vi kan inte göra speciallösningar för blodgivare, betonar Joakim Joge.
Han är själv en av cirka 700 registrerade blodgivare, som ger blod i Finspång vid hållplatserna: Finspångs station, Siemens eller Gränges.
– Det är en stabil blodgivarekår, som inte förändrats så mycket. Coronapandemin har påverkat inflödet av blodgivare till viss del, men inte mycket. Östgötska blodgivarna har ställt upp och gett blod även under pandemin, berättar Enisa Deumic, blodgivarsamordnare, Region Östergötland.
Hur ser behovet av blodgivare ut?
– Det behövs alltid påfyllning av blodgivare, en del slutar, flyttar och vissa kan inte fortsätta ge blod. Det är jätteviktigt att det kommer nya blodgivare hela tiden. I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt. Blodet räddar liv och används vid cancerbehandlingar, förlossningar, operationer och olyckor, eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare, konstaterar Enisa Deumic.