Anna Hellerstedt och Conny Lindgren har rest världen runt, hjälpt människor och även hunnit med att vara lärare hemma i Finspång. I den ghananska byn Nsuta har de hjälpt skolorna i 13 år, och fått vänner som består längs vägen.
– Vi fick kontakt med en ghanansk förening som heter Light for children. De jobbar dels med skolor och barnhem, men även med att få ut viktig information, säger Anna Hellerstedt.
Det officiella språket i Ghana är engelska, men elva stamspråk är även statligt erkända. Hon berättar att det ibland kan vara svårt att kommunicera med befolkningen, särskilt i Nsuta där språket Twi är allra vanligast. Att informera om malaria, uttorkning och andra faror är därför av stor vikt.
– Fler och fler blir läskunniga, men många äldre är inte det. Då får man försöka prata mer med bildspråk, säger hon.
Reselusten har funnits länge i Anna och Connys liv och såväl Afrika som Sydamerika har besökts flitigt genom åren. Viljan att hjälpa på plats tog sin början i besök på SOS barnbyar innan de knöt band med Light for children i Ghana.
Arbetet med toaletterna är för Nsuta Primary School och de lyckades samla ihop 23 000 kronor till projektet. Totalt blev det sex stycken toalettbås för pengarna. En mindre summa finns kvar att använda till tvål och liknande. Arbetet översågs av Francis Yeboah, en god vän som de har haft regelbunden kontakt med i flera år.
– Vi vill att man ska föra vidare. Francis till exempel hjälpte vi när han var liten. Nu har han växt upp och vill själv hjälpa till, säger Anna Hellerstedt.
I arbetet finns det även en insikt om hur stora klyftorna mellan människor kan bli, och en besvikelse över att inte mer görs internt för att minska dem.
– Resurserna som finns är ju stora. Det skulle kunna drivas turism längs kusten, det skulle kunna användas och säljas solkraft. Om det bara fanns en regering som håller ihop ett tag och låter investeringar ske, säger Conny Lindgren.
Hemma i Finspång planeras det redan inför nästa resa. Renovering av entrén till skolan i Nsuta är nästa projekt på tur, men även en resa till Israel finns i tankarna för ett besök på en skola som accepterar både israeliska och palestinska barn.
– Den goda kraften som vill leva i samma existens, det är det vi vill visa på. Det är annars så lätt att tro att allt som finns där är hat och krig, säger Anna Hellerstedt.