Under hösten 2016 får Länsstyrelsen i Östergötland ett anonymt tips gällande vanvård av en hund i Finspångs kommun. I samband med de två anmälningarna tar länsstyrelsen kontakt med hundägaren som tillsammans med sin sambo sköter hunden.
Hundägaren hävdar att han har bokat tid för avlivning av hunden. Men via en koll med den aktuella djurkliniken får länsstyrelsen beskedet att det inte finns någon bokad tid.
Därmed genomförs en oanmäld kontroll av hunden, en terrier. Vid kontrollen bedöms hunden vara i mycket dåligt skick – den var mager och kunde knappt gå, kissa eller bajsa. Det blödde dessutom från de blottade tassarna.
Myndigheten meddelar ägaren att hunden skulle komma att omhändertas om inte mannen själv sökte upp en veterinär. Samma dag avlivades hunden på djurkliniken.
Nu kommer dock ett rättsligt efterspel då en man och en kvinna åtalas för djurplågeri. Enligt ett utlåtande från veterinären som tog hand om hunden var den utmärglad, hade kraftigt dämpat allmäntillstånd och var ovillig att stå.
Hundägarna förnekar brott. Trots skadorna anser mannen att han skött sin hund och att den inte lidit som veterinären påstår. Han hade beställt tid för avlivning men det hade inte blivit av eftersom han inte hade tillräckligt med pengar.
Länsstyrelsen ser allvarligt på det inträffade och förbjuder paret att i framtiden inneha djur enligt djurskyddslagen.