Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag: "Brudöverlämning hör inte hemma i Svenska kyrkan"

Den så kallade "brudöverlämningen" föreslås att inte längre tillåtas i Svenska kyrkan. "Låt folk göra som de vill", säger kyrkoherde Pär Österlund.

Pär Österlund i predikstolen. Han tycker att brudparen ska välja vad de vill.

Pär Österlund i predikstolen. Han tycker att brudparen ska välja vad de vill.

Foto: Christer Andersson

Finspång2024-08-21 17:00

Nyheten i korthet

  • Två socialdemokrater föreslår i en motion till kyrkomötet att "brudöverlämningen", där bruden leds in i kyrkan av sin far, inte längre ska vara tillåtet i Svenska kyrkan.
  • Kyrkoherde Pär Österlund tycker att brudpar ska få välja hur de vill ordna sina ceremonier, och menar att många har inspirerats av amerikanska traditioner.
  • Motionsförfattarna argumenterar att brudöverlämningens symbolik av bortgifte av kvinnan som en omyndig ägodel är problematisk, och att par bör träda in i äktenskapet som jämlika.

Vill du som brud gå in i kyrkan tillsammans med din pappa och att han lämnar över dig till din blivande man i kyrkan? De planerna kanske inte blir verklighet. 

I en motion till kyrkomötet som socialdemokraterna Jesper Eneroth och Sara Waldenfors lämnat in, vill de att brudöverlämningen inte ska finnas med som alternativ vid vigslar. I motionen går att läsa följande kritik: "Det är inte rimligt att välsigna brudöverlämningens symbolik av bortgifte av kvinnan som en omyndig ägodel. I äktenskapet träder vi in som jämlika älskande, tillsammans går vi i både livet och i altargången."

I församlingarna i Finspång och Norrköping jobbar många med vigslar. Pär Österlund, kyrkoherde i Finspångs församling, tycker att man ska låta par göra som de vill:

– Jag ser inga problem och har inga synpunkter på hur brudparen vill ha sina ceremonier. Jag har vigt folk på olika sätt, där till exempel brudgummen gått in med sin mamma eller där bruden gått in själv.

undefined
Pär Österlund i predikstolen. Han tycker att brudparen ska välja vad de vill.

Han berättar samtidigt att han själv tycker om det traditionella sättet där brudparet går in tillsammans.

Margareta Hagberg är präst i Kolmårdens församling. Hon uppger att det blivit alltmer vanligt med brudöverlämning.

– Jag brukar i mina samtal med brudparen ta upp att det inte är en historisk svensk tradition. Tycker brudparet att det är värdefullt har jag inga problem med att de vill ha det så. Men det är viktigt berätta att vi jobbar med jämlikhet i Svenska kyrkan, säger hon.

undefined
Margareta Hagberg, präst i Kolmårdens församling, tycker att samtal om kyrkans traditioner är viktig.

Både hon och kollegan i Finspång hävdar att många fått inspiration från andra sidan Atlanten.

– Folk har sett vigslar på tv från USA. De tycker att det är ett trevligt sätt att genomföra ceremonin, menar Pär Österlund.

– Det blev populärt efter att kronprinsessan Victoria gifte sig. Då gick hon in med sin pappa i kyrkan. Efter det är det många som velat göra på samma sätt, förklarar Margareta Hagberg.

undefined
Att pappan för fram bruden till altaret har blivit en vanligare företeelse.
undefined
Motion om att brudöverlämning inte ska vara del i vigslar i Svenska kyrkan har lämnat in av två socialdemokrater.

Hur ser då invånarna på frågan? Vi hörde efter vad de tycker.

undefined
Lena Holst tycker att paren ska välja vad de vill. "Jag hade valt att gå med den jag skulle gift mig med", säger hon.

– Valfrihet är bra. Jag tycker paren ska välja vad de vill. Jag hade valt att gå med den jag skulle gift mig med, säger Lena Holst.

undefined
Lars Hallgren har två döttrar som är gifta. Han tycker att bruden ska gå med sin man. Pappan kan vara med och se till att alla har det bra.

– Jag tycker att bruden ska gå med sin man. Pappan kan vara med och se till att alla har det bra, anser Lars Hallgren.

undefined
"Jag skulle vilja gå in med den man jag gifter mig med. Sedan kan pappa vara stöd och bara finnas på plats", menar Ebba Adelman.

– Jag skulle vilja gå in med den man jag gifter mig med. Sen kan pappa vara stöd och bara finnas på plats, menar Ebba Adelman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!