Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pappaöppet på Lillgården

FINSPÅNG
På tisdagar under hösten har Lillgårdens öppna förskola fyllts med pappor och barn. Det sjungs, leks och dricks naturligtvis kaffe.

Det kan vara skönta att som pappa bara träffa andra pappor och barn. Elenor, Per, Lovisa, Marcus och Axel träffas i pappagruppen på Lillgårdens öppna förskola.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Det kan vara skönta att som pappa bara träffa andra pappor och barn. Elenor, Per, Lovisa, Marcus och Axel träffas i pappagruppen på Lillgårdens öppna förskola. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-11-14 00:00
Klockan tio samlas pappor, barn och förskolepersonalen till sångstund. Vinterspindeln dyker upp för att visa sina nya skor och för att få höra Imse vimse spindel.
Per Johansson är här med två av sina döttrar, Elenor som är fem och ett halvt år och Lovisa som är 14 månader.
- Jag har gått hit när det är pappagrupp under den tid jag varit pappaledig sedan augusti. Det är bra att det bara är pappor här. Som pappa kan jag känna mig lite stressad, man är ju alltid lite sämre förälder.

<b>Fri lek - fritt prat</b>
Det håller inte alla andra pappor med om, däremot tycks det som om de känner sig bekvämare i en ren pappagrupp.
- Det blir ju lite annat man pratar om än vad mammorna gör, vi pratar inte lika mycket förlossningar och blöjsorter, är en kommentar.
Efter sångstunden är det fri lek. Det betyder att man kan ta sig en tur i rutschkanan, lyssna på en saga, hoppa på studsmattan eller ta en fikapaus.

<b>Se upp - en kniv</b>
Runt fikabordet tränger man ihop sig runt ett bord, trots att det finns flera bord och gott om utrymme. Gemenskap är viktigt och man hjälps åt att hålla koll på barnen. Någon får syn på en kniv som är på väg att hamna i greppet hos ett litet barn, en annan håller koll så att de varma kaffekopparna bara nås av vuxna. Medhavda smörgåsar, äpplen och dricka plockas fram och mellan tuggorna hinner papporna prata med varandra. En del känner varandra sedan tidigare, men de flesta träffas bara just på pappagruppen.
- Det är det här som gjorde att jag sökte ig till öppna förskoln och inte till en vanlig förskola. Här jobbar man tillsammans med föräldrarn, säger Lena Eklöf som är förskollärare.

<b>Fler varje vecka</b>
Tillsammans med Solveig Bergkvist träffar hon varje vecka de 80 familjer som är inskrivna på öppna förskolan. Här finns de som ett stöd för familjerna. De ser om ett barn eller en förälder mår dåligt. Det är inte alltid en dans på rosor att vara förälder. Många gånger kan det räcka med att bara finnas här, att ha tid att prata och lyssna.
- Vi fyller ett enormt behov, varje vecka kommer nya familjer och till vårt babycafe kommer upp mot 50 personer. Då är det till och med trångt här, säger Solveig.
Hon var med och startade den öppna förskolan redan 1978 och under årens lopp har hon haft samma hot hängande över axlarna som nu. Till jul har det tagits beslut på att Lillgårdens öppna förskola ska stängas.

<b>Hoppet lever</b>
Men både hon och Lena hänger sig fast vid hoppet.
- Visserligen har det tagits ett beslut, men så många gånger som det sagts att vi nog inte får vara kvar och vi trots allt fått vara det, måste man tro att vi har en pytteliten chans även den här gången, säger Lena.
Papporna de håller med. En del av dem har varit på de öppna förskolorna på Nyhem och Dunderbacken och där är de säkra på att de inte kommer att få plats.
-Det kommer bli så att den som är först får komma in, sen när det är fullt får man ta en kölapp och hoppas att någon snart ska gå hem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om