Reveljen är en tradition som anordnats i Finspång den sista söndagen i april ända sedan omkring år 1884–1885. Men förra året bröts traditionen på grund av coronasituationen, som enbart tillät åtta åhörare. Då gick det inte att tåga igenom och spela musik på Finspångs gator.
– För två år sedan kunde vi tåga en kortare sträcka. Förra året var det några ungdomar som gick och spelade på gatorna, men det var inget organiserat. Nu blir det återigen ett organiserat arrangemang, säger Per-Olof Florebrant i Finspångs förenade musikkårer.
Han påpekar att Reveljen har varit en obruten tradition, förutom vid två tillfällen. Under Andra världskriget, när den fick ställas in på grund av att många låg i beredskap. Och så 2021, under coronapandemin.
– Det känns bra att vi kan återuppta Reveljen, det är en stark tradition som uppskattas av många. Det är många Finspångsbor som är uppväxta med traditionen.
24 april startar gruppen av musikanter vid 05-tiden på morgonen och går på västra sidan av Finspång för att avsluta med konsert på Bergslagstorget. Samma kväll blir det marsch från Östermalm och tapto vid Finspångs slott.
Per-Olof har varit med i Reveljen sedan början av 1970-talet, i drygt 50 år.
– Jag var med första gången 1970 eller 1971 och har varit med alla gånger. Jag är troligen den i gänget som har varit med längst nu. Tyvärr är blåsmusiker ett utdöende släkte. Vi som håller på blir äldre och äldre och det är få unga som vill börja spela, säger Per-Olof Florebrant.
Tidigare år har Finspångs förenade musikkårer och Finspångs Skolmusikkår tågat på varsin sida av Finspång, men Finspångs Skolmusikkår finns inte kvar längre.
Ett 20-tal musikanter kommer att se till att musiken ljuder på tätortens gator när våren ska firas in i slutet av april.
– Vi är ett rutinerat gäng som träffas några dagar i förväg och övar. Det är framförallt bleckblåsinstrument vi spelar, allt ifrån tuba som är störst till trumpeter och kornetter. Vi har även med flöjt, saxofon och klarinett. Sedan får vi inte glömma den viktiga bastrumman och dessutom cymbaler och virveltrumma.
Per-Olof är även dirigent i Finspångs Musikkår.
– Det går bra för oss, vi har vuxit och fått in nya medlemmar från Norrköping. Vi har flera arrangemang framför oss under våren, vid bland annat valborg och nationaldagen, konstaterar Per-Olof Florebrant.