På fredag startar nya räddningstjänstplanen
FINSPÅNGPå fredag träder den nya räddningstjänstplanen i Finspång i kraft. En av förändringarna är att det alltid kommer att finnas ett övergripande befäl i beredskap.
Janne Karlsson (ställföreträdande räddningschef) och Jan-Erik Heintze (räddningschef) är två av dem som kommer att synas i bilen som de befäl som har beredskap kommer att ha tillhanda. Detta när en ny befälsorganisation bildas när den nya räddningstjänstplanen träder i kraft den 1 februari. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Vi kommer alla fyra att jobba dagtid, men så kommer någon av oss dessutom alltid ha beredskap. Det här gör att vi utökar möjligheterna för förebyggande arbete, säger Jan-Erik Heintze.
<b>Utökade möjligheter</b>
Det handlar om utökade möjligheter för till exempel brandsyn, utbildning och information. Vid ett larm har den ansvarige en svarstid på 90 sekunder och ska vara på olycksplatsen eller brandstationen inom max 20 minuter.
Meningen är också att förändringen ska innebära en förstärkning ute på olycksplatsen då det i dag kan vara svårt för räddningsledaren att få en övergripande blid över allt som händer på platsen. De personer som har beredskap kommer att ha en arbetsbil tillhanda, som alltså kommer att vara synlig på olika ställen i kommunen i framtiden. Det är en vit Volvo, en ombyggd färdtjänstbil, försedd med dekaler med texten "Räddningsledning" på.
<b>Samordning krävs</b>
Janne Karlsson, som är kommunens beredskapssamordnare, kommer också nu att arbeta med att utveckla den organisationen.
- Förr handlade det om att planera inför krig och invasion, men nu har det övergått till att planera för vad som ska göras vid till exempel stora elavbrott, vi är känsliga för sådant och dåliga på att veta hur vi ska göra vid stora påfrestningar av det slaget och här krävs en samordning, säger Janne Karlsson.
<b>Ingen rökdykning</b>
Ytterligare en del i den nya räddningstjänstplanen är, som Folkbladet tidigare har berättat, den minskade styrkan hos deltidsbrandkåren i Hällestad. I varje grupp kommer från den första februari bara en brandförman och två brandmän finnas. I dag är det en brandförman och fyra brandmän i varje grupp. Det innebär att möjligheterna till rökdykning minskas, då detta inte får utföras om man är mindre än fem man.
- Vid stort larm har vi fri inryckning, att även de som inte har jour kan åka, och då kan det bli så många att rökdykning får utföras. Om vi tittar tillbaka så är det ofta så att fler har åkt på ett larm, men vi kan inte utgå från att det kommer att bli så, säger Jan-Erik Heintze.