Signes persontecken är att hålla fingrarna vid ett hårspänne i pannan. Janas är att nypa åt örsnibben och Ivars är att vrida fingertopparna som en rund ring mot kinden. På Björnens avdelning finns några döva barn, men också döv personal.
Yessica Andersson är anställd på Dunderbackens förskola, via arbetsförmedlingen och Finspångs kommun.
– Jag vill kunna visa att det inte är någon skillnad mellan en döv eller en hörande person. Därför jobbar jag här där döva och hörande arbetar tillsammans, tecknar Yessica Andersson och Lena Svensson tolkar till talspråk.
Ungefär ett år har Yessica jobbat på Dunderbackens förskola. Till en början var det svårt för henne att kommunicera med barnen, men i dag är det inga problem.
– Jag är imponerad av att barnen har lärt sig att teckna så fort och de utvecklas snabbt, tecknar Yessica Andersson.
På förskolan används teckenspråk och TAKK. Svenskt teckenspråk har sin egen grammatik och används helt utan tal däremot är mimiken och munrörelsen viktig. TAKK står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation, det är en metod där tecken och tal används samtidigt.
– Vi jobbar hela tiden utifrån barnens behov och använder de olika språken, säger Ewa Grahn.
– Ett tecken finns kvar mycket längre i tiden än ett talat ord och bilderna gör att det är lättare att komma i håg. Det främjar barnens språkutveckling, säger Lena Svensson.
Läs mer i lördagens tidning.