Förra året stoppades alla intag till Bergska gymnasiet. Till nästa höst erbjuds fyra program, om det blir tillräckligt många sökande, medan Naturvetenskapliga programmet och Barn- och fritidsprogrammet fortsätter att vara pausat.
– Det här läget skapar oro och har så klart satt tilltron till skolan i gungning, säger Per Sjöborg, förhandlingsombud och huvudskyddsombud på Sveriges lärare i Finspång.
För lärarna på Bergska har det blivit en stor osäkerhet när det gäller den egna anställningen och Sjöborg berättar att flera börjar se sig om efter andra jobb, även om man i nuläget inte vet om lärare kommer att bli övertaliga till nästa höst.
Några lärare blev övertaliga redan den här hösten och har blivit förflyttade. Det finns också några som hittat nya jobb och sagt upp sig själva.
– Det blir rörigt och en stor omställning och det kan bli svårt för verksamheten att resa sig om man krymper personalstyrkan. Jag tror att det kan vara svårt att hitta kompetent personal om för många har slutat, säger Sjöborg.
Samtidigt som han har förståelse för att ekonomin ser ut som den gör har han under den här tiden fört diskussioner med kommunen om vikten av att ha en kommunal gymnasieskola.
– Det är en framgångsfaktor för en kommun, om man då tänker på externa samhällsekonomiska effekter som att fullgod gymnasieutbildning gör att mindre människor hamnar i bidragsberoende eller missbruk, säger han.
När det gäller sökningarna till Bergska så hade de en dipp i antalet sökande för två år sedan, men förra året hade siffrorna nästan fördubblats innan beslutet kom om att pausa intaget.
Samtidigt blickar han framåt och ser positivt på att de ska få starta program till nästa höst.
– Vi kommer att starta program till hösten. Vi har inte försvunnit eller lagt ner även om många tror det.
För att locka sökande har de gjort olika marknadsföringsinsatser. Bland annat var de med på gymnasiemässan och med hjälp av en kommunikationsbyrå ska de göra en reklamfilm som ska spridas på sociala medier.
– Nu har vi de här programmen som vi ska driva och vi hoppas att fler vågar söka hit och jag tror nog att man gör det om rätt snack på byn går. Jag tror på den här skolan, säger Sjöborg.
Eva Svensson, utbildningschef i kommunen, ser att det finns en risk att man som lärare söker sig vidare.
– Det måste man ta på allvar och det är klart att man blir orolig. Samtidigt har vi inte så många alternativ utan det är viktigt att driva gymnasiet med bra kvalitet, säger hon.
Men om några lärare kan bli övertaliga kan hon i nuläget inte svara på, det beror på hur många som söker.
– Vi anpassar alltid verksamheten efter antalet elever och blir det som vi planerar så behövs lärarna, säger hon.
Nästa höst är det 229 ungdomar som går ut nian och hösten 2026 är det 260 elever som ska söka gymnasiet. På sikt kommer dock årskullarna att minska. Förra året föddes 178 barn. Av de som söker till gymnasiet brukar ungefär en tredjedel söka till Curt Nicolingymnasiet och sen är det alltid några som söker till Norrköping.