Oviss framtid för fritidsgårdarna
FINSPÅNGFramtiden för fritidsgårdarna på Nyhem och Hårstorp är oviss. Efter årsskiftet hamnar verksamheten under skolan, men någon mer information har inte getts.
Lek är inte bara ett tävlande, utan också ett sätt att lära känna och lita på varandra. Samarbete krävs när Robin och Hampus hjälps åt att samla poäng. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Det har ju hänt att fritidsgårdar som hamnat under skolan, både organisatoriskt och rent fysiskt har ätits upp av skolans organisation, säger Inger Möller.
Hon menar att om fritidsgårdarna slås ihop med skolan kan det bli så att personalen bara kommer att jobba dagtid och risken finns att fritidsgårdspersonalen blir någon form av lärarassistenter. Då har hela idén med fritidsgårdar försvunnit.
<b>En oas</b>
- Hit kommer ungdomar för att ha en fristad, för oss berättar de saker som inga andra vuxna vet. Det finns inget tvång att komma hit, vi står liksom utanför skolan, lärare och föräldrar, säger Inger.
Om personalen fick bestämma vill man ligga under socialen, tillsammans med Ungdomshälsan.
- Jag tycker att det är skitdåligt att ingen har informerat oss om vad som kommer att hända, säger Inger.
Baracken som Nyhems fritidsgård inryms i kom till för 35 år sedan som en tillfällig lösning och har tidigare varit förskola. På väggarna sitter fotografier på ungdomar som egentligen är för gamla för att vara på gården.
- De har svårt att slita sig. Helst vill de bara slinka in ibland, sitta med oss i köket ta en fika och småprata. Jag tror aldrig att det blir så om vi hamnar i skolans lokaler, säger Inger.
Hon menar att det är en sak om det ordnas ordentliga lokaler i skolan, men det kan ju bli så att man ska hålla till i klassrummen.
- Om vi ska vara i skolan kan vi ju inte ta av oss skorna och då blir det inget hemtrevligt, berättar Inger att ett barn har sagt.
<b>Nya tider</b>
Än så länge håller man i alla fall till i den röda baracken och man har nyligen gjort om öppettiderna. Förut hade man öppet till midnatt på fredagkvällarna, men ungdomarna var så trötta den sista timmen att de nästan somnade.
- Nu öppnar vi i stället klockan fyra på eftermiddagen och då får de som går i klass fem och sex vara här själva innan de lite äldre kommer hit, säger Linda Olsson.
- Det är lugnt här när det bara är vi, säger Natalie Bergman som är tolv år.
Hon kommer ofta hit och spelar biljard, lyssnar på musik och kollar på film. Just den här fredagen leks det en lek där man parvis ska hjälpas åt att samla poäng.
- Visst är det en rolig lek som även har en liten baktanke. De som deltar måste både röra vid varandra och samarbeta, säger Linda.
Sedan man ändrade öppettiderna för tre veckor sedan har man fått fler besökare, framför allt tjejer.
- Det är ju i den här åldern man ska "ta" dem. Det är nu man ser vilka behov de har och det är nu man kan hjälpa dem att hamna rätt, säger Inger.