Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Överskottsvärme på Grosvad betyder billigare badvatten

FINSPÅNG
Ett nytt badhus i Finspång bör lokaliseras till Grosvad. Det anser kylingenjören Tommy Asplund.
- Det skulle spara enormt mycket i driftskostnader om simhallen placerades så nära Grosvads kylanläggning som möjligt, menar han.

Kylingenjören Tommy Asplund från Norrköping hävdar att ett nytt badhus i Finspång borde placeras bredvid kylanläggningen på Grosvad för att hålla ner driftskostnaderna.
FOTO: MARTIN ROTH

Kylingenjören Tommy Asplund från Norrköping hävdar att ett nytt badhus i Finspång borde placeras bredvid kylanläggningen på Grosvad för att hålla ner driftskostnaderna. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2003-07-16 06:00
Tommy Asplund arbetar på REF Technology i Norrköping. Han har sysslat med att installera kylaggregat över stora delar av världen. Bland annat ett tiotal i Ryssland, men även i Turkiet, Island och Polen.
Han var med och installerade det moderna kylaggregatet på Grosvad hösten 2001 för att komplettera anläggningens något äldre aggregat.
Dessa båda aggregat försörjer först och främst ishallen med kyla från augusti till april samt bandybanan som har en något kortare säsong.

<b>Samma driftskostnad</b>
Tommy menar att kommunen skulle spara väldigt mycket pengar på att placera det nya badhuset bredvid kylanläggningen på Grosvad. Då kan driftskostnaden för ishallen och bandybanan vara samma som för simhallen.
- Själva investeringen kanske inte förändras, men om man räknar med att ha badhuset i 40 år spar man väldigt mycket i driftskostnader, betonar Tommy Asplund.
För att hålla bassängerna och lokalerna i ett badhus varma krävs mycket värme. Den värme som tas från ishallen och bandybanan avges till största delen till luften via en utomhus placerad kylare. Endast en liten del tas tillvara för att värma upp ishallen.
- Det är att slösa bort värmen i onödan, menar Tommy Asplund.
Han hävdar att en stor del av värmen skulle kunna växlas in till att värma badhuset och den producerade värmeenergin skulle i stort sett vara gratis. Maskinerna måste ju ändå vara igång för att hålla is på banorna.
- Det blir ett system där man tillgodogör sig både den kyla och den värme som produceras, påpekar Tommy Asplund.
Han har också en lösning för hur det ska fungera under sommaren när inte is ska hållas på banorna, men bassängerna och huset ändå måste värmas.
- Då kan bandybanan användas som värmekälla. Kylmasinerna går då som en traditionell värmepump, där man bara använder den producerade värmen, konstaterar han.

<b>Mindre investering</b>
Driftskostnaderna för uppvärmning skulle i sådant all hållas på en mycket låg nivå. Ytterligare en möjlighet äratt använda den kylda vätskan som är avsedd till banorna tillatt även betjäna avfuktningsaggregat för badhuset.
- Luftfuktgheten måste hållas inom vissa gränser för att undvika fukt oh mögelkostnader, vilket skulle minska investeringskostnaden,fortsätter Tommy Asplund.
Han nämner ytterligare faktorer somgynnar en placering vid Grosvad, som att driftövervakning sammankopplas och att vaktmästeri för badhus och isbanor kan samordnas.
- Det har irriterat mig att så många kommuner alltid byger badhuset och ishallen långt ifrån varandra istället för at dra nytta av varandra, understryker han.
Tommy anser att Grsvad skulle kunna bli ett riktigt idrottscentrum.
- Jag anserdefinitivt att badhuset ska ligga där och att samla all idrotsverksamhet på samma ställe vore väl inte fel, avslutar TommyAsplund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om