Med mjuka värden har Finspångs kommun arbetat för att få fram planen till något som ska passa invånarna i kommunen.
- Vi har tagit hänsyn till så mycket som möjligt från både myndigheter, privatpersoner och näringsliv i utvecklingen av planen, säger Hans Lindberg, utvecklingschef i kommunen.
Framförallt har de så kallade LIS-områdena för strandskydd använts i planen.
- Normalt är det 100 meter strandskydd som gäller. Men när det främjar samhällsbyggnad kan man alltså göra avsteg från skyddet, säger Hans Lindberg.
Främst har man jobbat med detta i Rejmyre där intressenter finns för att anlägga en stugby och camping vid stranden.
Smart karta
För att ge invånarna en lättöverskådlig bild av hur olika områden påverkas av olika åtgärder, har man tagit fram en smart karta. Kartan finns på kommunens hemsida.
- Den är bra för man kan välja sitt område på kartan och sedan kryssa för vad man är intresserad av att se på den, säger Hans Lindberg.
Det kan vara skolor, lediga tomter, naturområden eller teknisk försörjning.
Flerårigt jobb
Arbetet med just den här planen är nu i sitt slutskede och har pågått sedan 2009. Då genomfördes en omfattande turné av kommunen för att presentera grundtanken med planen. Hans Lindberg hoppas att slutversionen kan antagas innan sommaren.
- Visst kan det behövas en del småjusteringar efter utställningen. Men överlag ska den vara färdig, säger han.
Arbetet är heller inte slut när denna planen är antagen. Enligt plan- och bygglagen ska alla kommuner ha en aktuell översiktsplan som täcker hela kommunens yta. Syftet är att redovisa hur kommunens ställningstagande för hur mark- och vattenområden ska användas. Men även hur den fysiska miljön ska bevaras.
- Den plan vi tar fram sträcker sig över tioårsperspektiv. Men var fjärde år tar vi fram en ny, förklarar Hans Lindberg.