Det blev ett ovanligt förmiddagsmöte i en av klubbstugorna vid golfbanan när både Stefan Carlsson från kommunens stipendiekommitté och tidningen stövlade in mitt i mötet.
– Oj, vad roligt. Det här visste vi ingenting om, säger Rosita Nyqvist, från Finspångs Golfklubbs miljöråd.
Förutom Rosita finns även Bo "Bobo" Lindgren och Göran Karlsson med i miljörådet.
Stefan Carlsson höll en kort presentation om motiveringen till att Finspångs Golfklubb tilldelats kommunens miljöstipendium 2022, som förutom blommor och diplom också bestod av 10 000 kronor.
– Vi hade flera förslag att ta ställning till, men det kändes som ett självklart val. Ni har gjort så mycket bra här ute för miljön, berättar Stefan Carlsson.
Golfklubbens miljöarbete tog på allvar fart 2018.
– Det var Svenska Golfförbundet som drog igång ett arbete för miljöns bästa för fyra år sedan och de flesta klubbar hakade på. 2019 blev vi miljöcertifierade, förklarar "Bobo" Lindgren.
Svenska Golfförbundet hade i sin tur fått idéerna från en organisation i Skottland som arbetar världsomfattande med miljöarbete på golfklubbar.
Vad är det då som Finspångs Golfklubb gjort och gör för miljön?
– Det är ett ganska omfattande arbete. Bland annat har vi en bibädd, där vi samarbetar med länsstyrelsen. Vi har satt upp insektshotell, fågelholkar och till och med holkar för fladdermöss. Totalt handlar det om cirka 60 holkar, säger Rosita Nyqvist.
– Vi har också en bättre avfalls- och kemihantering. Det handlar om att förändra inköpspolicy, gödningsrutiner och ha färre hårdklippta gräsytor för att gynna den biologiska mångfalden. Att minska energiåtgången och att köra våra fordon på mer miljövänligt bränsle är andra projekt vi driver, berättar Göran Karlsson.
Klarar sig alla holkar när golfbollarna far omkring?
– Ja, det är ingen fara. Vi sätter inte upp dem i spelriktningen, konstaterar Göran Karlsson.
Hur tas miljöarbetet emot av medlemmar och personal?
– Riktigt bra, skulle jag säga. Men, vi har ett jobb att göra, när det gäller att våra medlemmar ska få mer vetskap om vad vi håller på med när det gäller miljöarbetet, säger "Bobo" Lindgren.
Vad tänker ni att de 10 000 kronorna ska gå till?
– Frön är dyrt och vi har planerat att anlägga en blomsterbädd nästa år, det kan en del av pengarna användas till. Sedan får vi fundera lite mer vad resten av pengarna ska gå till, säger Rosita Nyqvist.