Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Överklagar mastbeslut

Boende på Dunderbacken ger inte upp kampen för att slippa en mobilmast på sitt område. Bygg- och miljönämnden har sagt ja till bygget.
Nu överklagar Dunderbacksborna till länsstyrelsen och kräver ett besök på platsen.

FINSPÅNG2005-05-21 06:00
Folkbladet har tidigare berättat om protesterna mot masterna, från bland annat villaägare och fastighetsägaren Kungsleden. Flera skrivelser och namnlistor skickades in till bygg- och miljönämnden inför beslutet.
Företaget 3G Infrastructre Services ansökte om att bygga en 40 meter hög mast och två teknikbodar på ett smalt grönområde mellan Gronvägen och Dunderbacksvägen.

"Förfular"
Argumenten från dem som protesterade, var bland annat att miljön förfulas och att strålningen kan innebära risker. Ett område med många barn, som Dunderbacken, är ett olämpligt område, ansåg de.
Bygg- och miljönämnden gav vid sitt sammanträde i början av maj bygglov till utbygganden, både i Dunderbacken och på Stora Allén.
Nu vänder sig alltså Dunderbacksbor till länsstyrelsen.
Platsen är illa vald, och placeringen är ett intrång i boendemiljön, hävdas i överklagandet. Oron är stor över strålningen, och dessutom är masten en säkerhetsrisk på andra sätt, framhålls i skrivelsen. Eftersom masten är längre än avståndet mellan de två parallella vägarna utgör den en fara vid hårda stormar, skriver de protesterande.

Kulturminnesskäl
De vill att länsstyrelsens representanter ska göra en syn på platsen och själva studera förhållandena. Det finns kulturminnesskäl mot en mast, skriver de vidare. Mindre än hundra meter från platsen för masten finns rester av ett knekttorp från 1600-talet.
Undertecknarna anser att miljöbalkens skrivning om att miljöfarlig verksamhet ska förläggas där den ger minsta olägenhet för miljö och hälsa helt har ignorerats vid beslutet.
I artiklar och diskussioner, vid politiska beslut och i andra sammanhang hörs ofta påståendet att det finns riskdags- och regeringsbeslut på att 99,8 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 3G-tekniken.
w Men varken regering eller riksdag har angivit något mål för utbyggnaden, enligt länsstyrelsen I Stockholms län.
Däremot har Post- och Telestyrelsen utdelat tillstånd för utbyggnad av tekniken baserat på denna procentsiffra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om