Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Överklagar beslut om skolskjuts

Teija Skoog i Fridensborg, Solberga, har överklagat kommunens beslut om att neka hennes söner skolskjuts från hemmet till Prästköp.
- Jag tycker att den här vägen är så otäck så jag vill inte att de ska gå eller cykla den sträckan, säger hon.

Teija Skoog har överklagat kommunens beslut om att inte bevilja hennes söner Johnny och Jesper skolskjuts från hemmet i Fridensborg, Solberga till Prästköp.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Teija Skoog har överklagat kommunens beslut om att inte bevilja hennes söner Johnny och Jesper skolskjuts från hemmet i Fridensborg, Solberga till Prästköp. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-06-11 06:00
Det var i november förra året som Teija Skoog skrev ett brev till humanistiska nämnden för att protestera, vilket Folkbladet då berättade om. Anledningen var att busslinje 415 ska läggas ner till i sommar. Bussen kör Tjällmovägen och förbi familjen Skoogs hem i Fridensborg, Solberga. Teijas son Johnny börjar nian i höst och under hela högstadietiden har han åkt med buss 415 till Hällestad där han bytt buss för att åka vidare till Storängsskolan. Till hösten börjar också hans bror Jesper i högstadiet och skulle behöva åka med bussen. Eftersom busslinjen då lagts ner har Teija ansökt om skolskjuts för de båda sönerna från hemmet till Prästköp. Kommunen har avslagit ansökan och Teija Skoog har nu därför överklagat kommunens beslut till länsrätten.

Otäck väg
Kommunen motiverar sitt beslut med att avståndet från hemmet till hållplatsen vid Prästköp är cirka två kilometer. Enligt de kommunala skolskjutsreglerna ska avståndet var minst fyra kilometer för att en elev ska vara berättigad till skolskjuts. Trafikförhållanden anses inte heller vara av den art att man kan bevilja skolskjuts.
Teija Skoog håller dock inte med om det sistnämnda.
- Jag har överklagat för att jag tycker att den här vägen är så otäck. Det är mycket tung trafik och mycket privatbilar, särskilt vid den tiden som de måste gå, för det är är ju vid pendlingstid. Att det är 2, 2 kilometer är inte så farligt, det är trafiksituationen. När jag fick se deras beslut undrade jag om de överhuvudtaget har varit här och tittat på vägen och sett hur det är att gå längs den och det undrar jag än, säger hon.

Håller tummarna
I det brev som hon inledningsvis skrev till kommunen menade hon att det handlade om ren trafikfara. Maxhastigheten på vägen är 70 kilometer i timmen och vägen är trafikerad av tung trafik, påpekade hon redan då. Vägen saknar också trottoar, cykelväg och belysning.
Länsrätten ska nu pröva om kommunens beslut är lagligt enligt kommunallagen. Kommunen har nu till den 8 juli på sig att yttra sig i frågan till länsrätten.
- Nu håller jag tummarna, säger Teija Skoog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om