Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bristfälliga avlopp åtgärdas i över 300 fastigheter

Över 300 fastigheter i Bränntorp kommer att få vatten- och avloppsanläggningar i kommunal regi. "Det gör det lättare att ha permanent boende", säger miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).

Nu satsar Finspångs kommun på vatten och avlopp i Bränntorp. "Vi är skyldiga att fixa avlopp och då ordnas det även med vatten samtidigt" säger Hugo Andersson (C).

Nu satsar Finspångs kommun på vatten och avlopp i Bränntorp. "Vi är skyldiga att fixa avlopp och då ordnas det även med vatten samtidigt" säger Hugo Andersson (C).

Foto: Mikael Grip/Magnus Johansson

Finspång2021-10-29 09:00

Bränntorp har länge funnits med i kommunens plan, som en bebyggelsegrupp som ska ha vatten- och avloppsförsörjning genom Finspångs kommuns ansvar.

– Vi är ålagda att fixa det här, skyldiga att fixa avlopp och då ordnas det även med vatten samtidigt. Det kommer att grävas avlopps- och vattenledningar i området, sedan får de boende betala en anslutningsavgift, påpekar Hugo Andersson.

undefined
I Finspångs kommuns regi ska över 300 fastigheter i Bränntorp få vatten- och avloppsförsörjning.

Bränntorp är kommunens största bebyggelse, som inte ingår i verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. I området finns 307 fastigheter, varav 305 av dessa är bebyggda. Fastigheterna används både som fritidsbostäder och permanentbostäder.

– Bränntorp är ett komplicerat område, rent typografiskt, med mycket berg och sånt. En ny detaljplan görs samtidigt med syfte att modernisera planbestämmelser och utöka byggrätter.

undefined
Miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).

Ursprungliga vatten- och avloppsstandarden på 1970-talet var enklare och planerad för fritidsbostäder. I kommunstyrelsens beslut konstateras att nästan alla avloppsanläggningar för bad-, disk- och tvättvatten är äldre och har bedömts bristfälliga vid tillsyn.

Vad innebär VA-satsningen?

– Det gör fastigheterna mer intressanta för permanent boende, sedan är det en miljöfråga i grunden. Man får inte släppa ut avloppsvatten i naturen. Det här är ett stort projekt och en lång resa innan allt är färdigt, konstaterar Hugo Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!