Det var på torsdagsförmiddagen som Karin Holm tittade ut genom fönstret och förfasade sig över att trädgården hade invaderats av ohyra som höll till runt komposttunnan.
– Det var nästan som en dimma därute, säger hon.
Hennes make kunde dock snabbt konstatera att det handlade om någonting helt annat – en rejäl bisvärm. Men var den hörde hemma fanns inget svar på. Och varje bisvärm har förmodligen en ägare, tänkte Karin och lade ut en efterlysning på Facebook. "Nån som saknar sina bin? Vi har en svärm i trädgården".
– När vi hade varit och handlat och kom tillbaka stod det en man i skyddskläder i vår trädgård och försökte fånga in svärmen. Det visade sig att han är biodlare, fortsätter Karin och låter förstå att hon är väldigt tacksam för insatsen.
Mannen som dykt upp, Mikael Ågerup, bor på samma gata som makarna Holm. Han är rutinerad i såna här sammanhang och gör ett snabbt överslag när vi får en pratstund – svärmen består av mellan 10 000 och 15 000 bin.
– Det är inte ovanligt att svärmar drar i väg runt midsommar för att bilda nya samhällen. Det brukar vara en mindre del som tar med sig den gamla drottningen. Men innan de ger sig i väg ser de till att det finns en ny drottning på plats, förklarar han.
– För att hindra svärmar att dra i väg så här brukar vi biodlare göra nya samhällen åt dem i nya kupor.
För Mikael Ågerups del handlar nu insatsen i makarna Holms trädgård om att få in svärmen i den kupa som han har med sig. De bin som befinner sig i komposttunnan röker han ut.
Är det dina bin, tror du?
– Jag var och tittade hur det såg ut hos mig. Och jag kan inte avgöra det, men viktigast är att vi får bort bina från komposten. För här ska de inte vara.
Men om det är någon annans bin?
– Ja du, stöld av bisvärm finns med i en av de äldsta lagarna vi har. Stal man en svärm kostade det ett hölass, det var ett allvarligt brott, skrattar Mikael och fortsätter:
– Men är det någon som gör anspråk på den här så är det inga problem.
Dagen efter får vi dock beskedet av Mikael Ågerup att han inte fick med sig svärmen.
– Nej, den drog i väg någon annanstans, säger han.
Och någon ägare har inte heller gett sig till känna.
Den som upptäcker en svärm på villovägar kan ringa den så kallade svärmtelefonen. Bakom står Biodlarna, som tar hjälp av olika biodlare runtom i landet.