Den omdiskuterade ombyggnaden i Finspångs centrum hann inte långt innan den plötsligt pausades. När asfalt och plattor tagits bort stötte man på en överraskning i marken.
– En mellanspänning i osäkert läge som inte fanns med i ledningskollen. Den kom i backen förra året, men var inte registrerad. Projekteringen pågick utifrån hur den gamla ledningen låg. Vid projektering tar man alltid information från ledningskollen.se och man bör kunna lita på vad som finns i backen, säger Anders Svensson, på kommunens planeringsavdelning, sektor samhällsbyggnad.
Hur riskabelt var det att jobba runt den?
– Känner man inte till att det går en mellanspänningsledning kan det vara väldigt riskabelt. Som tur är var den markerad ordentligt i skyddsrör. Det skulle vara väldigt olyckligt om man lyckats peta hål på den och man tar det väldigt försiktigt när man börjar schakta i osäkert läge. Det är väldigt mycket ledningar i backen att ta hänsyn till, svarar Svensson.
Vattenfall Eldistribution äger ledningen som går mellan två elnätstationer.
– Det är två kablar med låg- och mellanspänning som flyttats åt sidan. Det fanns ingen fara för personerna som arbetade där. Om en elkabel grävs av bryter reläskyddet blixtsnabbt strömmen och skyddar på så sätt både människor och teknisk utrustning i elnätet. Det som kan hända är alltså att det blir strömavbrott, säger Mikael Björnér, pressansvarig vid Vattenfall Eldistribution.
Arbetet med Bergslagsvägens etapp nummer ett stod stilla i närmare fyra veckor innan det återupptogs tre dagar före julafton. Efter juluppehållet återupptas arbetet 11 januari, när entreprenören NCC tar vid.
Området i sin helhet beräknas vara klart slutet av april 2021. Blir det försenat?
– Det kan bli försenat i slutändan, även beroende på vädret, svarar Anders Svensson.
Bergslagsvägen ska förvandlas till ett gångfartsområde för fordonstrafik med cyklister och gående, med högsta tillåtna hastighet på 7 km/h.
Finspångs kommun har 14,6 miljoner kronor att spendera på arbetet som kommer att utföras i tre olika etapper.
Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd, kommenterar frågan:
– Att det blir ytterligare försenat efter den utdragna beslutsprocessen är olyckligt i allra högsta grad. Det är beklagligt. Det ska naturligtvis vara utmärkt var ledningarna finns. De hade slarvat. Extrakostnader ska vi inte drabbas av, säger han.