Platsen som söktes igenom på insekter är ett område med flera 250-åriga ekar och ligger mellan Nyhem och reningsverket.
– Det här är kommunal mark, så det är vi som äger den. Platsen ingår i vår objektskatalog för värdefulla områden och där vill vi så klart främja den biologiska mångfalden. Därför har vi gjort den här inventeringen, för att ta reda på vad det är för något som finns i det här området med dessa häftiga ekar, säger Marika Sjödin, naturvårdssamordnare på Finspångs kommun.
Inventeringen utfördes av ett externt företag som bland annat satte upp fönsterfällor, en barriärfälla där flygande insekter krockar med en plexiglasskiva för att sedan ramla ner i en behållare och konserveras i vätska. Fällorna sattes upp i maj och togs sedan ner i augusti. Under hösten har fynden gåtts igenom och det har visats sig att flera av fynden varit mycket intressanta.
– Det hittades flera arter som är rödlistade och det är såklart jätteintressant. När vi nu vet vilka insekter som finns så vet vi också vad de tycker om och kan på så sätt utveckla området åt rätt håll, säger Marika Sjödin.
Det som enligt rapportskrivaren Håkan Andersson är inventeringens "tyngsta" fynd är en hålträdsklokrypare. Den är listad som "nära hotad" och är släkt med skorpionen. Den är blind och kan inte flyga. För att ta sig runt mellan hålträd nyper den sig fast i andra insekter för att få lift.
– Det som också är väldigt spännande är att man vid ett tillfälle kände doften av läderbagge, säger Marika Sjödin.
I rapporten står det att ingen av de över 4 000 insekterna som hittades var en läderbagge, men vid ett besök den 17 juli gjordes en "märklig observation". Då kändes en tydlig doft av läderbagge, en doft liknande läder eller torkad persika, innan en vindpust skingrade doften.
– Jag tänkte faktiskt gå ut själv i sommar och se om jag kan hitta läderbaggen bland ekarna. Man måste ha dispens från länsstyrelsen för att få sätta upp fällor för läderbaggen, eftersom det är en nära hotad art som måste skyddas, men det hoppas jag kunna få, säger Marika Sjödin.
Totalt hittades 62 naturvårdsintressanta arter vilket i rapporten beskrivs som "en ganska hög siffra". Flera arter var även helt nya fynd för Östergötland. Finspångs kommun kommer nu att titta på vad man göra i området för att förbättra miljön för de specifika insekterna.