Jungfruföreningen och Ynglingaföreningen.
Det här är två föreningar som båda fanns i Finspång en gång i tiden. Närmare bestämt i slutet av 1800-talet, men båda är borta sedan länge.
Anledningen till den här uppdelningen av unga män och kvinnor, var följande:
" Att man ville ha skilda föreningar för unga män och kvinnor, berodde på att man trodde att gemensamma samlingar ”skulle verka störande på den andliga inriktningen, så att de skulle tänka mer på varandra än på Gud”.
Så många spår går inte att hitta av föreningarnas verksamhet i Finspång, men det finns bildbevis!
Närmare bestämt bland de historiska bilderna i Finspångs kommuns mediaportal. Det handlar om två bilder från hembygdsforskaren Eric Larsons fotosamling, som han lämnat över till kommunen.
De här gamla bilderna känns så spännande, att vi gärna vill ha med dem i tidningen och berätta historien bakom dem.
Men det sistnämnda ställde till med lite problem, när vi började söka efter fakta och annan information, för att kunna få ihop till en artikel tillsammans med de båda bilderna.
För det finns inte mycket fakta att hämta.
Lite har vi i alla fall hittat. Bland annat att en av unga damerna på bilden heter Augusta Ottilia Jonsson. Så här står det på Internet om henne:
"Sömmerska. Hon kallades "Agusta i Lugnet". Augusta Jonsson var ordförande i Jungfruföreningen, som träffades i Missionshuset i Finspång en gång i månaden fram till år 1907, då föreningen gick upp i Vånga kristliga ungdomsförening. Vånga kristliga ungdomsförening bildades 14 april 1907. Augusta Jonsson i Lugnet blev också den nya föreningens ordförande.
Född: 1868-11-02 Död: 1951-12-06"
Och från Askers baptistförening utanför Örebro hittar vi följande information på internet:
"Jungfruföreningen i Asker startade 1865.
Det var en grupp ogifta kvinnor i nära relation till Askers baptistförsamling, som möttes för bön, bibelläsning och samtal med tidiga demokratiska förtecken. De hade en egen vald styrelse bestående av uteslutande kvinnor. I föreningen gällde allas rätt att rösta och göra sin röst hörd i samtalen, långt innan kvinnlig rösträtt genomfördes i Sverige.
Dessa ”vanliga” unga kristna kvinnor konstruerade sina identiteter som kristen, kvinna och ung i en tid av samhälleliga och inte minst kyrkohistoriska förändringar."
Man vågar nog gissa att det var samma ideal och funderingar, som låg till grund för föreningarna med samma namn här i Finspång.