Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ostkanten nytt alternativ för gymnasister

FINSPÅNG
Den 1 februari ska gymnasievalet vara gjort. Nytt för i år är den så kallade Ostkanten, som är en samverkan mellan Finspångs, Söderköpings, Valdemarsviks och Norrköpings kommuner. Tidigare har elever kunnat söka utbildningar i dessa kommuner om de inte funnits i hemkommunen. Nu kan eleverna söka vilken utbildning de vill, oavsett var utbildningen ges.

Finspång2002-01-18 00:00
- Det låter väldigt bra på papperet, men är kanske inte så realistiskt i verkligheten, säger Anders Wiklund, administrativ chef på Bergska skolan.
För även om närhetsprincipen gäller, det vill säga att en elev inte kan konkureras ut av en elev från en annan kommun, så finns det stora orättvisor inom det nya systemet. För att det ska vara praktiskt genomförbart att elever från Finspång med omnejd ska kunna studera på annan ort så krävs det att en massa olika saker ska fungera.
- Bor man i Finspångs tätort så finns det ju möjlighet att pendla åtminstone till Norrköping. Men bor du lite utanför i Igelfors eller Ljusfallshammar kanske det inte går någon buss som gör det möjligt att hinna till skolan i Norrköping i tid, säger Anders Wiklund.

<b>Kommer tillbaka</b>
Väljer eleven en utbildning ännu längre bort kan det bli frågan om någon form av elevboende under veckorna, något som inte alla klarar av. De långa skoldagarna till följd av pendlande sätter också sina spår, något som Anders Wiklund såg extra tydligt förra året.
- Förra året kom 15 elever tillbaka till oss, vilket är ovanligt mycket.
Orsakerna var flera, några orkade inte pendla och flera av dem som valt olika friskolor trivdes inte med studiesättet.
- Det vi kallar McDonaldseffekten håller inte i sig så länge, efter ett tag inser eleverna att gräset inte är grönare på andra ställen utan väljer att återvända. Man inser kanske att man inte orkar med pendlandet och samtidigt fortsätta med sina fritidsintressen. Då blir lagkompisarna i fotboll viktigare än storstadsutbudet, säger Anders Wiklund.

<b>Moment 22</b>
Ju fler elever från Finspång som väljer att studera i andra kommuner ju mindre pengar finns det att lägga på de kvarvarande eleverna i Finspång eftersom man använder sig av interkommunala ersättningar.
- Det blir ett slags moment 22 av det hela, vilket definitivt inte gynnar oss, säger Anders Wiklund.
För att locka eleverna kvar i Finspång och andra att söka sig hit hoppas han mycket på det nya samarbetet mellan industrin och kommunen.
- Jag hade hoppats att vi skulle ha ett samarbete klart till höstterminen i år men så blir det tyvärr inte. Istället får vi rikta in oss på höstterminen 2003, säger Anders Wiklund.
Den 1 februari ska alltså det första preliminära gymnasievalet som grundar sig på höstterminens betyg vara gjort, men det slutgiltiga valet görs i maj och grundar sig på vårterminens betyg.
- Fram i mars börjar de första siffrorna från intagningskansliet i Norrköping, som har hand om intagningen för hela Ostkanten, att droppa in, säger Anders Wiklund.
Då får vi också se hur det trygga och invanda i Finspång står sig i konkurens med övriga kommuners utbud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!