Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östermalm och Butbro populära villaområden

Rekordlåg ränta har fått fart på husköpandet i landet och priserna stiger i takt med efterfrågan. Finspång är inget undantag.

Någon av dem som var på husvisningen kommer nog att ställa just sina skor här i fortsättningen. För någon var just det här huset alldeles perfekt. För andra var det för stort, för litet, för dyrt eller så infann sig inte den rätta känslan.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Någon av dem som var på husvisningen kommer nog att ställa just sina skor här i fortsättningen. För någon var just det här huset alldeles perfekt. För andra var det för stort, för litet, för dyrt eller så infann sig inte den rätta känslan. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-09-20 06:00
Här finns tre mäklarfirmor som konkurrerar om de objekt som kommer ut till försäljning. Mäklarna är alla överens om åtminstone en sak: det finns alldeles för få hus till salu i Finspång.
Annika Ingemarsdotter Skoogenäs på Mäklarhuset upplever att det är en stark efterfrågan på hus framförallt i tätorten.
- Folk är intresserade av all typer av villor i tätorten, men det är också många storstadsbor som letar hus i utkanten av kommunen. Det kan vara allt från små torp till stora gamla skolbyggnader.
Den senaste tiden menar Annika Ingemarsdotter Skoogenäs att priserna har utjämnats.
- Folk har blivit luttrade, de vet att det nästan altid blir budgivning.

Färre på visningarna
Priset blir alltså ofta betydligt högre än det som anges som utgångspris och det har i sin tur fått många att stanna hemma från visningarna.
- Det är inte längre 30 familjer som kommer utan kanske mellan fem och tio familjer, säger Annika Ingemarsdotter Skoogenäs.
- Stressa inte. Att köpa hus är den största affären man gör, säger Peter Kronqvist på Östermalmsmäklarn.
Det finns visserligen inte lika många hus till salu som det finns köpare, men huspriserna i Finspång är ändå inte så höga om man jämför med till exempel Norrköping.
- Folk vill gärna bo på Östermalm, vid sjökanten eller i Butbro. Man vill gärna bo där man är uppvuxen, säger Peter Kronqvist.
Och han menar att även om räntan är så låg som den kan bli och knappast kommer att sjunka så är ett husköp alltid en god investering på lång sikt.
Ove Holmström är mäklare på Finspångs Mäklarbyrå och vi träffar honom under en av hans husvisningar. Han står i det tomma radhuset och hälsar välkommen och delar ut objektbeskrivningar till eventuella köpare.
Anna och Anders Andersson har varit på många visningar.
- Jag vet inte vilken i ordningen det här är. Helst vill vi ha ett hus på landet men de har blivit så dyra och bensinpriset har också blivit så högt, så nu har vi börjat titta på hus i tätorten också, säger Anna.
För deras del spelar det inte så stor roll vad för sorts hus det är, men det får gärna vara lite insynsskyddat och så ska den rätta känslan infinna sig.
Lite smårenoveringar kan de tänka sig att göra själva, som att måla och tapetsera, men annars ska det vara inflyttningsklart.
- Vi ska bara behöva sätta vår egen prägel på huset, säger Anna.

Allt går att sälja
Par efter par går runt i radhuset, tittar, pratar och funderar. Kan det här vara något för oss? En del kommer snart på att det är för stort, för litet, för opraktiskt eller vad det nu kan vara. Andra känner att det här nog kan vara något för dem.
- Ta och fundera på det här ett tag och om ni fortfarande är intresserade så hör ni av er, säger Ove Holmström.
- Det finns så olika sorters köpare, de infödda kan mycket väl tänka sig enplans mexitegelvillor med källare, de som kommer utifrån ser mest till funktionen. Men väldigt dyra hus är svårsålda, säger Ove Holmström.
Vad han menar är att när någon nyanställd vid industrin ska flytta hit vågar de inte köpa en dyr villa eftersom det inte finns några garantier för att de ska få ut lika mycket för huset om de flyttar vidare efter ett par år.
De mäklare som vi pratat med är alla överens om att det finns en del viktiga saker som är bra att tänka på när man ska köpa hus. Att prata med banken, eller bankerna för att få ett förhandsbesked om hur mycket pengar man kan få låna till ett husköp är bra. Hur långt bort får huset ligga, är man beredd att pendla och att skjutsa barn hit och dit? Det är också viktigt att tänka över hur mycket pengar man är beredd att satsa på sitt boende, om det ska vara en inflyttningsklar villa eller om man kan tänka sig att renovera ett gammalt hus.
När Anna och Anders Andersson, som egentligen heter något annat, vandrat färdigt i radhuset så har de kommit fram till att det nog är för stort för deras del. Jakten på drömhuset går vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om