Östermalm ett arv av stockholmare
Bilder från ett gammalt Östermalm - främst från 50- och 60-talet - visade Birger Persson och Kent Inge Fredriksson när de igår gästade Mariagården. Och så berättades det förstås. Om klubben, ungkarlshotellen och vattentornet.
Östermalm för länge sedan. - Här låg klubben och här låg ungkarlshotellen, säger Kent Inge Fredriksson och Birger Persson och pekar ut över den gamla modellen som tillverkats i en ABF-cirkel av tidigare STAL-arbetare. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- På en av de bilder som finns med i vår folder om Östermalm poserar en ung mamma med en barnvagn utanför det som idag är en tiokronors affär. Än har vi inte lyckats hitta henne, säger Birger.
- Det finns också en liten filmsekvens som vi sett där man berättar att man befinner sig i Finspång, men vi kan inte placera platsen, säger Kent Inge Fredriksson.
Alltid när de föreläser får de nya pusselbitar.
- Vi får alltid in nya bilder efter att vi varit ute och berättat. Ibland har folk med sig foton, men oftast får vi ta del av dem vid ett senare tillfälle, säger Birger Persson.
Ett foto förbryllade både ägaren och Kent Inge ett bra tag tills Kent Inge satte fotot framför en spegel - helt plötsligt såg man direkt vilket hus det var frågan om, berättar Kent Inge.
Modell
Med sig, förutom det bildspel som Kent Inge ställt samman, har de också en modell över Östermal så som det såg ut på 30-talet och det är inte helt lätt att orientera sig. Mycket revs på 60-talet, men tack vare gamla arbetare från STAL, som i ABF:s regi, gjorde den skalenliga modellen får vi en överkådlig bild av hur det faktiskt såg ut på Östermalm.
- Östermalm blev namnet eftersom hit flyttade stockholmarna som jobbade på det som i dag är Siemens, Södermalm byggdes senare, berättar Birger Persson.
I husen som byggdes för arbetarna var det fyra enrumslägenheter, en för varje familj i vart och ett av husen. I dag är det mesta som sagt rivet, kvar finns inte mycket på den vänstra sidan om Östermalmsvägen, men de vita husen på höger sida har faktiskt fått stått kvar.
Om intresse finns
Om intresset finns så kommer man att försöka trycka upp fler foldrar med foton och bildtexter kring Östermalm. Tidigare har man valt att göra en CD med fotomaterial, men eftersom man vänder sig till en publik som består till största delen av äldre, satsar man i stället på en folder som alla kan läsa och som är lätt att ta med sig. Till exempel om man vill läsa i sängen.
Prata om Östermalm och visa bilder kommer Birger och Kent Inge snart att göra också på Storängsgården.