Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oskyldig häktad för våldtäkt får 20 000 kr i skadestånd

Den 42-årige man, som i september satt häktad misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i en butik i Finspång, har fått 20 000 kronor i skadestånd. Anledningen är det lidande som all publicitet har orsakat honom.
- Det är avsevärt mycket högre än det brukar vara, säger mannens advokat Mikael Abrahamsson.

FINSPÅNG2005-03-08 06:00
Det var på eftermiddagen den 10 september förra året som en 44-årig kvinna polisanmälde att hon hade blivit våldtagen i en affär i Finspång. Kvinnan pekade ut den 42-årige mannen. Han häktades samma dag och satt sedan häktad misstänkt för våldtäkt under tio dagar. Den 8 november lades förundersökningen ner och 42-åringen friades från alla brottsmisstankar, eftersom det inte gick att styrka något brott. Mannen medgav att han hade haft sexuellt umgänge med kvinnan, men att det skett helt utan tvång.
Nu har mannen fått 20 000 kronor i skadestånd, vilket är ett rekordskadestånd jämfört med liknande fall. Den normala ersättningen för lidande, under samma häktningstid, brukar vara ungefär hälften så stor.
- Vi är nöjda. Det var solklart att han skulle få skadestånd, men det var inte väntat att det skulle vara så här högt, säger mannens ombud Mikael Abrahamsson.

Åklagaren instämde
Från början begärde 42-åringen 15 000 kronor i skadestånd, 2 500 kronor för ombudskostnader och 750 kronor för förlorad arbetsförtjänst. Chefsåklagaren Torsten Angervåg i Norrköping skrev i ett yttrande till Justitiekanslern, den myndighet som bedömer skadeståndsärenden, att 42-åringen borde få ett ännu högre skadestånd. På grund av den stora uppmärksamheten som händelsen har fått i media. I kvällstidningarna var händelsen huvudnyhet och mannens arbetsplats pekades ut. Efter frigivningen vågade han inte vistas utomhus.
"Finspång är emellertid ett litet samhälle. Detta förhållande medförde därför att förhållandevis många ändå kunde förstå var den misstänkte arbetade och vem denne var," skriver chefsåklagaren i sitt yttrande. 42-åringen "...har genom frihetsberövandet tillfogats lidande som enligt min uppfattning får anses vara mer omfattande och påverkat honom i väsentligt större omfattning än vad som kan anses vara normalt", fortsätter chefsåklagaren.
JK höjde 42-åringens skadestånd till 20 000 kronor och beviljade ombudskostnaderna på 2 500 kronor. De 750 kronorna för förlorad arbetsförtjänst får mannen däremot inte, eftersom han inte har lämnat in lämnat in något intyg som styrker saken.

<B>+ Hur mår din klient idag?</B>
- Det är svårt att säga, men efter de senaste telefonkontakter vi har haft låter det som han mår bra, säger Mikael Abrahamsson.
Den 42-åriga mannen bor inte längre kvar i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om