Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oron: Kan etableringen leda till nedläggning?

Vad gör regionen för att inte riskera att etableringen av en privat vårdcentral leder till en ny nedläggning av en offentlig? Det undrar Vänsterpartiet. "Vi värnar Vårdcentrum otroligt mycket", säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

Kaisa Karro (S) ser risker med att släppa fram en konkurrent, men betonar att Finspång inte är i riktigt samma läge som Söderköping, där regionen fick lägga ned sin vårdcentral efter att Geria etablerat sig.

Kaisa Karro (S) ser risker med att släppa fram en konkurrent, men betonar att Finspång inte är i riktigt samma läge som Söderköping, där regionen fick lägga ned sin vårdcentral efter att Geria etablerat sig.

Foto: Jasmine Hübinette

Finspång2022-04-22 07:30

Som vi tidigare har berättat kommer en vårdcentral i privat regi att öppna i centrala Finspång.

Nu vänder sig Emil Broberg (V) till ansvariga regionpolitiker. Han drar paralleller till Söderköping, där etableringen av en privat vårdcentral ledde till att den regiondrivna tappade listade patienter samtidigt som ersättningsnivån minskade.

Det resulterade i att regionen stängde sin vårdcentral.

undefined
"Vi känner en oro för primärvården i Finspång", säger Emil Broberg, Vänsterpartiets gruppledare i regionen.

– I grunden handlar det om att se om regionen och det politiska styret kommer att agera annorlunda den här gången. Förra gången gjorde man inga insatser för att stödja vårdcentralen i Söderköping. Sedan när det blev svårt att få ihop ekonomin bestämde de sig bara för att vi lägger ner. Det var fortfarande en stor majoritet som hade valt att vara kvar på vårdcentralen, säger Emil Broberg (V) och fortsätter:

– Det behövs inte jättemånga Finspångsbor som väljer den privata innan ekonomin blir problematisk för den offentliga, för man är uppbyggd och riggad för att serva hela befolkningen. Vi känner en oro för primärvården i Finspång.

undefined
Kaisa Karro (S) ser risker med att släppa fram en konkurrent, men betonar att Finspång inte är i riktigt samma läge som Söderköping, där regionen fick lägga ned sin vårdcentral efter att Geria etablerat sig.

I december förra året godkände Region Östergötland att Praktikertjänst skulle få öppna i Finspång.

– Vi har i dag lagen om valfrihetssystem som innebär att vi har fri etableringsrätt i hela Sverige. Det är något vi socialdemokrater vill förändra nationellt, vi tycker inte att det är en bra lagstiftning, men det är det vi har att förhålla oss till, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

Hon säger att det finns risker med konkurrensen och att man för en dialog med Vårdcentrum för att vara så väl rustade som möjligt när den privata vårdcentralen öppnar. Men hon är tydlig med att Vårdcentrum Finspång inte är nedläggningshotat.

Vårdcentrum slog upp portarna i slutet av 2020. Här har Region Östergötland och Finspångs kommun samlat olika vårdinstanser under ett och samma tak.

– Det är större och mer än en vårdcentral. Utifrån det perspektivet är det ändå ett annat läge än vad det var i Söderköping, säger Kaisa Karro och fortsätter:

– Men Finspång har samtidigt inte varit konkurrensutsatt förut, så det blir såklart ett nytt läge. Vi värnar Vårdcentrum otroligt mycket, det är en viktig pelare för Finspångsborna men också för vården i Östergötland.

undefined
Vårdcentrum Finspång samlar flera olika vårdinstanser under ett tak.

Ersättningssystemet till primärvården bygger på hur många patienter som är listade, men också andra parametrar som hur många som bor i området, hur det ser ut socioekonomiskt samt hur åldersgruppen och sjukdomsbilden ser ut.

– Tanken är att viss specialistvård från Linköping och Norrköping ska kunna genomföras på Vårdcentrum. Men det är klart att det är en risk när en privat aktör etablerar sig att de också tar listade patienter från den befintliga vårdcentralen.

– Utifrån det läge vi är i gäller det att hantera det på bästa sätt. Vårdcentrum i Finspång är som sagt väldigt viktigt för oss, säger Kaisa Karro.

I nästa vecka får Emil Broberg svar på sin interpellation.

Vad tänker du att regionen kan göra?

– I grunden är hela systemet knäppt med att man ska få öppna privata vårdcentraler hur som helst, men det handlar om att i ett tidigt skede uppvakta Finspångsborna om att man har en bra verksamhet, att det kan få konsekvenser om man väljer någonting annat. När de privata etablerar sig använder de otroligt aggressiv marknadsföring, säger han.

Vårdcentrum

Den 7 december 2020 slogs portarna upp till Vårdcentrum Finspång. Då hade omkring 625 miljoner kronor lagts på det 17 000 kvadratmeter stora huset.

Utöver vårdcentral med laboratorium finns här kvinnohälsan, BVC, barn- och ungdomsmottagning, psykiatri, bårhus, rehabilitering och en ny avdelning för slutenvårdsrehab, Finspångs kommuns korttidsavdelning och närvårdsklinik med närvårdsavdelning och LAH-verksamhet.

Utanför huset finns en trädgård för rehabilitering och rekreation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!