Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oroande att många elever inte tycker skolan är kul

- Det är oroande att det är så många som inte tycker att det är kul att gå i skolan, säger humanistiska nämndens ordförande Peter Fransson (s).
Detta med anledning av den undersökning som visar att en tredjedel av eleverna i årskurs fem och åtta inte tycker att det är roligt att gå i skolan.

FINSPÅNG2004-10-19 06:00
Det var i förra veckan som Folkbladet berättade om enkätundersökningen Trygg och säker arbetsplats. Det är elever i årskurs fem och åtta och lärare som har svarat på enkäten. Eleverna har fått svara på frågor som bland annat rör den fysiska skolmiljön, undervisning och kilmat och relationer. Vid humanistiska nämndens senaste sammanträde diskuterades resultaten av undersökningen.
- Vi diskuterade det här ganska ingående. Det har kommit fram både positiva och negativa saker, säger nämndens ordförande Peter Fransson (s).
Till det negativa hör att nästan en tredjedel av eleverna svarat att de inte tycker att det är roligt att gå i skolan.

Mer negativa
- Det är oroande. En av de viktigaste sakerna är att man tycker att det är roligt för då är det lättare att lära sig. I den här undersökningen ser man också att eleverna blir mer och mer negativa ju äldre de blir, säger Peter Fransson.
Som Folkbladet berättade i förra veckan visade undersökningen nämligen att eleverna i åttan i allmänhet var mer negativa till skolan än de var när de gick i femman inom nästan samtliga områden.
Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden i vår med förslag på vad man kan göra för att förändra och förbättra det som det kommit fram negativa synpunkter kring.
I sammanställningen av undersökningen finns ett antal frågeställningar kring vissa av de synpunkter som kommit fram och det är dessa som förvaltningen ska utgå ifrån.

Bra personalvård?
Några exempel på frågor är: Vilka insatser bör skolan göra så att eleverna blir nöjda med sin fysiska skolmiljö?, Vilka åtgärder ska vidtas så att eleverna ska uppleva att det är roligt i skolan? och Hur ska skolan förbättra sina insatser mot mobbning?
I undersökningen har ett stort antal elever svarat att de upplever att det finns elever som är mobbade i skolan samtidigt som de uppgett att man pratar om mobbning i mycket mindre omfattning än tidigare.
Andra frågeställningar som det också ska jobbas vidare med hör samman med några av de svar som lärarna har givit. En av dem handlar om hur man ska skapa en bra personalvård för lärarna. Många av dem har nämligen svarat att personalvården på skolorna inte fungerar bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om