Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oro när stort uppdrag försvinner

Finspångs kommun tar tillbaka driften av sina fastigheter från Vallonbygden. Vad exakt det betyder för Vallonbygden är oklart. Men personalen oroas över den omorganisering som väntar.

Vallonbygdens vd Hans-Erik Olofsson presenterar idag den nya organisationen för personalen.

Vallonbygdens vd Hans-Erik Olofsson presenterar idag den nya organisationen för personalen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2019-05-15 15:30

I mars togs det politiska beslutet att kommunen skulle återta drift och underhållet av de fastigheter som Vallonbygden förvaltat. Beslutet togs efter att man insett att överrenskommelsen stred mot lagen.

– Vi har under en tid vetat om att upplägget inte varit förenligt med LOU (lagen om offentlig upphandling) och så klart har vi förstått att kommunen måste vidta åtgärder. Vilken åtgärd det skulle bli visste vi inte förrän i mars men vi är inte jätteöverraskade att de valde att ta tillbaka förvaltningen, säger Hans-Erik Olofsson, vd på Vallonbygden.

I siffror betyder det att Vallonbygden blir av med ungefär 165 000 kvadratmeter. Kvar att förvalta är ungefär 130 000 kvadratmeter vilket betyder att det är mindre än halva ytan företaget får kvar. I och med det stora tappet av yta kommer det också en omorganisation.

– De som har jobbat med förvaltning åt kommunen på mer än halvtid kommer att erbjudas att flytta med till den nya enheten hos Finspångs kommun. Exakt hur många det kommer att bli eller hur kommunens organisation ska se ut vet jag inte i dagsläget, det är något som kommunen måste bestämma. Men det är klart att vi inte kan utesluta ett varsel, säger Hans-Erik Olofsson.

I dag är 27 personer anställda, flera på deltid, på Vallonbygden. Ambitionen är att personalstyrkan ska få ett första besked om framtiden på torsdagen.

– Då kommer jag att presentera mitt förslag om hur organisation ska se ut. Sen är det inte ett beslut utan beslutet måste styrelsen fatta och det ska de göra den 4 juni. Min erfarenhet är också att många väljer att sluta självmant när det blir omorganiseringar och det kan faktiskt bli så att vi i stället behöver nyanställa när den här omorganiseringen är klar. Det är ju inte så enkelt att de som kommer att följa med till kommunen enbart har jobbat med förvaltningen åt kommunen utan de har gjort andra jobb för oss och där måste vi då täcka upp. Sedan vet jag att personalen är oroliga. Det blir givetvis så när man inte riktigt vet vad som händer. Förhoppningsvis kommer det att klarna under torsdagen, säger Hans-Erik Olofsson.

Finns det några tankar om att Vallonbygden kanske inte kan fortsätta?

– Nej, absolut inte. Det finns ingen oro över att vi inte skulle finnas kvar, det är ingen fara över huvudtaget, säger Hans-Erik Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!