"Orättvis kritik mot utbildningen"
FINSPÅNG- Jag är stolt över det individuella programmet här på Bergska skolan, den kritik som framförts i media och från politiskt håll är orättvis, säger Lars Philipson, rektor på Bergska skolan.
- Man kan säga att det första året på individuella programmet är ett slags reparationsår. Under det här året har eleverna möjlighet att bli studiemotiverade och bli godkända i kärnämnena, säger Lars Philipson.
<b>Mindre grupper </b>
Det kan låta enkelt, som att det bara är för eleverna att ta sig i kragen och rycka upp sig. Så är det inte. Orsakerna till att man hamnar på det individuella programmet kan vara många. Kanske har man haft det jobbigt hemma, haft svårt att koncentrera sig i stora grupper eller på något annat vis inte kunnat tillgodogöra sig grundskolans undervisning.
Nu är man sammanlagt 28 elever i en klass men där är man i sin tur uppdelad i tre grupper utefter vilka val man gjort.
- Det händer mycket med eleverna under det här året. Dels så mognar de och dels så får de möjlighet att bemötas som de individer de faktiskt är, säger Lars Philipson.
Nyligen så presenterades statistik över att allt fler elever saknar behörighet för att söka till gymnasiet och diskussionerna sätter på nytt fart kring hur det problemet ska lösas.
- Alla klarar inte av att tillgodogöra sig kunskaperna i den "nya" grundskolan där en av konsekvenserna är det allt större ansvar för planering av studier och utveckling som eleverna förmodas ta, säger Lars Philipson.
Alla passar inte in i det systemet utan behöver mer tid och ett större stöd, vilket de får inom det individuella programmet.
<b>Större resurser</b>
På det individuella programmet på Bergska skolan arbetar två 4-9 lärare, varav en är speciallärare. Eleverna har också en studie och yrkesvägledare, SYV, som är inriktad på att hjälpa dem. De får också mycket praktik där de kan känna sig för inom olika yrken för att bilda sig en uppfattning om vad de kan tänka sig att arbeta med så småningom.
- Målet är naturligtvis att de ska bli godkända i kärnämnena under året, men alla blir inte det. Då får vi hitta andra lösningar, som att förlänga tiden på det individuella programmet så att de i sin egen takt når målet, säger Lars Philipson.
Lite kan det vanliga gymnasiet jämföras med att köpa kostymen i en ordinär klädbutik medan de på det individuella programmet går till skräddaren för att få den exakta passformen. Det tar lite längre tid, kostar lite mer men passar perfekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!