Ett 60-tal personer i Finspång finns i dag aktiva inom projektet, vissa av dem har anställts. I januari skrev Folkbladet om personer engagerade inom Orangeriet, som då höll till på Metallen, men nu flyttat till Hans och Gretas gamla lokaler på Bergslagsvägen. Då berättade en av deltagarna att målet med projektet är att kunna anställa människor, vilket skulle kunna möjliggöras om tillräckligt många anlitar dem.
Olika verksamheter har byggts upp, bland annat Hans och Greta som säljer begagnade kläder och prylar och Gränden som säljer second hand-saker. Övriga verksamheter inriktas lite på vad deltagarna har för kunskaper och intressen, som att meka med datorer eller flyttstäda. Kommunens politiker är nu så nöjda med utvecklingen av projektet att man valt att förlänga det under namnet ?Orangeriet 2?.
- De har slussat ut många till jobb och studier. Alltså dels anställt människor och fått ut många i egenförsörjning, förklarar utbildningsråd Ulrika Jeansson (S) att kommunen nu går med på att samfinansiera projektet 2011 och 2012 och samtidigt se över finansiering möjligheter för 2013 och 2014.
Drygt 230 000 kronor har kommunen beviljat för de sista två månaderna av 2011 (projekttiden på Orangeriet 1 löpte till och med den första november i år) och 2012 . Kommunen ska även se över möjligheten att bekosta en handledare och en lokal. Projektet har lyckats väldigt bra i Finspång, framgångar kan bland annat ses i att sju personer fått anställning i de olika verksamheterna. Hans och Greta har avknoppats till att bli ett ?kommunalt tjänsteköp? vilket betyder lägre avgifter för kommunen.
- Vi ligger på väldigt höga kostnader för försörjningsstöd så det är bra att det går att få ner, säger Herman Vinterhjärta (MP).
Inge Jacobsson (M):
- Riksdagsledamoten Finn Bengtsson var här i höstas och tog med sig goda exempel från Finspång. Det visar på att det går bra här, säger han.