Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppet hus hos CNG för att visa alternativ till Bergska

Efter beslutet om att pausa intaget till Bergska, vill CNG informera eleverna om vilka alternativ som finns: "Det är ju självklart att vi vill hjälpa till så mycket vi kan i det här prekära läget", säger rektorn för CNG Anders Södergren.

CNG vill visa vilka utbildningar som finns för att informera de elever som valt Bergska elever vilka alternativ som finns.

Foto: Patrik Selsfors

Finspång2024-04-12 15:00

Nyheten i korthet

  • Curt Nicolin-gymnasiet (CNG) höll öppet hus för att presentera sina utbildningsprogram, efter att Bergska gymnasiet beslutat att pausa intaget till sina teoretiska program.
  • CNGs rektor, Anders Södergren, uttrycker skolans vilja att hjälpa elever som påverkas av Bergskas beslut och diskuterar möjligheten att utöka antalet platser vid högre söktryck.
  • Södergren betonar att flera av CNGs program har nära beröring med Bergskas och kan erbjuda samma behörigheter, vilket kan vara ett alternativ för elever som behöver omvärdera sina gymnasieval.

Klockan är 17 på onsdagseftermiddagen och på Curt Nicolin-gymnasiet (CNG) har dörrarna slagits upp för ännu ett öppet hus. Elever och lärare på skolan står redo innanför entrén för att ta emot eventuella nyfikna och visa vad skolan har att erbjuda.

Det här öppna huset sker i en speciell situation där det nyligen tagits beslut om att pausa intaget till de teoretiska programmen på Bergska gymnasiet. Vi frågar rektorn på CNG Anders Södergren om det här öppna huset har bäring på det beslutet?

– Det är ju självklart att vi vill hjälpa till så mycket vi kan i det här prekära läget när Bergska inte tar in elever till sina nationella program. Sedan ville vi också ge en allmän information inför att eleverna har chansen att välja om också, svarar han.

undefined
På onsdagskvällen hölls ett öppet hus på Curt Nicolin-gymnasiet.

CNG är ett populärt gymnasium med ett ganska högt söktryck, har ni möjlighet att ta emot fler elever?

– Det vi säger ikväll är att om det finns ett intresse och att söktrycket ökar ännu mer, då kommer vi att titta på möjligheterna att utöka antal platser för att möta det här, säger Anders Södergren.

– Vi vill dessutom visa hur nära vissa av våra inriktningar ligger de programmen som Bergska normalt sett har haft.

undefined
Rektorn på CNG Anders Södergren förklarar att man på detta sätt vill informera de elever som valt Bergska i höst vilka alternativ man har på CNG.

Han menar att vissa program ger samma behörigheter, vilket alla kanske inte uppfattat.

– Har vi till exempel en elev som valt ett naturvetarprogram, så har vi på vårt teknikprogram det vi kallar naturvetarutgång som ger samma behörighet. Vi har vårt vård- och omsorgsprogram som i grund och botten har samma behörighet till högskolan som samhällsprogrammet. Så det finns beröringspunkter som man faktiskt kan trycka på, säger Anders Södergren.

– Sedan är det ju så att har man väldigt medvetet valt ett samhällsprogram så har vi full respekt för det, vi har inte ett samhällsprogram. Men jag vill bara tala om hur nära vi står och ger ett alternativ. Jag tycker att man ska vara så välinformerad som möjligt när man väljer, och det är därför vi gör det här ikväll.

Vid denna tidpunkt har det ännu inte kommit så många besökare. I en soffa nära entrén sitter eleverna Engla Dunhagen, Emilia Svenningson samt Lova Eklund som går årskurs två på det tekniska programmet teknikdesign.

undefined
Eleverna Engla Dunhagen, Emilia Svenningsson samt Lova Eklund som samtliga går årskurs två på det tekniska programmet teknikdesign.

Vad innebär teknikdesign?

– Vi lär oss lite om de estetiska delarna inom teknik men också om konstruktion, hållbarhetslära och så. Det handlar både om funktion och utseende, säger Engla Dunhagen som trivs väldigt bra på CNG.

– Jag tycker det är väldigt härligt. Speciellt gillar jag gemenskapen, både bland eleverna men även relationen till lärarna, säger Ella och Emilia håller med:

– Det är mycket grupprojekt i stället för stora uppgifter man gör själv, det tycker jag passar mig väldigt bra.

undefined
Det är mycket praktiska övningar på CNG som har en stor verkstad som till och med är utrustad med en kristallkrona.

Det blir en del praktiska moment i utbildningen också, de har bland annat arbetat fram egna innovationer inom ramen för den nationella uppfinnartävlingen "Blixtlåset". 

– Min grupp gjorde en kemisk hårspole kan man säga. Den blir varm av sig själv så man kan locka håret utan elektricitet, berättar Lova Eklund.

Inne i verkstadsdelen träffar vi Isac Grönvall från Svärtinge som ska söka till gymnasiet i höst.

– Jag har sökt försäljnings- och serviceprogrammet på Bergska till hösten. Jag tycker CNG verkar vara en bred skola och det industritekniska programmet här skulle kunna vara ett alternativ, säger han. 

Programmen på CNG

Curt Nicolin-gymnasiet ägs till 51 procent av industrin i Finspångs kommun och till 49 procent av kommunen. Det är ett icke vinstdrivande aktiebolag som drog igång 1996.

De program man har är:

Teknik

Industri

El och energi

Vård och omsorg

Källa: Curt Nicolin-gymnasiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!