Öppet hus på Bergska med lördagsgodis
FINSPÅNGDet är lördag morgon. Skulle kunnat vara sovmorgon. Men icke. Det är nämligen öppet hus på Bergska skolan och nästan som en alldeles vanlig skoldag.
Alexandra Agnrud, Elin Stigell, Jan-Olov Nilsson (förälder), Emma Olofsson och läraren Ulf Lundbäck experimenterar med lufttryck. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
I ett klassrum bjuder eleverna till och med på mumsmums i jätteformat. Tre tjejer i NV3A gör fysiska experiment och på något märkligt vis får de genom att stoppa in en mumsmums i en glaskupa och skapa ett undertryck, fram en i det närmast grotesk stor mumsmums.
<b>20 grader kokkallt </b>
Dessvärre visar det sig att det är stört omöjligt att få mumsmumsen att behålla sin storlek efter att man åter släppt in luft. Så fort de tillför syre krymper den ihop till en liten geggahög och ser inte det minsta aptitlig ut längre.
- Jag tycker att det är roligt med experiment som ger resultat, där det finns en tillämpning i praktiken. Det behövs som komplement till all teori, säger Alexandra Agnrud.
Nästa experiment de utför är nästan lite läskigt. De sätter in en glasskål med vatten under kupan, sänker trycket och vattnet börjar koka. Fast det bara är 20 grader varmt. Visserligen har kokpunkten sjunkit rejält, men att försöka koka pasta på det här sättet rekommenderas inte. Pastan blir nämligen varken varm eller mjuk.
<b>Färglös sallad</b>
I en sal bredvid hålls lektion i biokemi för treorna. Under översikt av läraren Ingalill Gullman försöker ett gäng elever separera färgämnet från olika grönsaker. Det kallas kromatografi och är en analysmetod. Här får man till exempel reda på att grönt inte bara är grönt. Som att klorofyllet som gör bladen på träden gröna, faktiskt också är gult i två olika nyanser. Det är de gula färgerna vi ser om hösten.
- Trädet är rädd om det gröna i klorofyllet och när hösten kommer tar det tillbaks det in i grenarna. De gula färgerna är inte lika värdefulla så de släpper trädet ifrån sig och löven gulnar, berättar Ingalill Gullman.
<b>Hjärtat dunkar vidare</b>
Inne hos skolsköterskan Ylva Ericsson kan man dagen till ära mäta blodtrycket. Annars kommer ofta elever hit med både stora och små krämpor. Fast inte i dag. Det är lugnt och fridfullt på mottagningen.
- Jag har en bra kontakt med eleverna, alla förstaårselever har jag ett halvtimmeslångt hälsosamtal med när de börjar. De vet sedan vart jag finns, vem jag är och att de kan komma hit utan att bli betygssatta, säger Ylva Ericsson.
<b>Lockande motorer</b>
I stor kontrast till sköterskemottagningen står fordonstekniska. Här är det verkstad med allt vad det innebär av oljor, mejslar och skrammel. Mikael Regland går just nu i klass 8 men har planer på att söka hit när det är dags för gymnasievalet.
- Jag har alltid lockats av motorer, så nu gäller det bara att få tillräckligt höga poäng så att jag kommer in, säger han.
Mamma och pappa nickar instämmande och pappa Rune verkar se fram emot att få lite mekhjälp med bilen där hemma.
I korridorens vandrar intresserade föräldrar vidare från klassrum till klassrum och på måndag morgon när det är dags att kliva upp ur föräldrasängarna, ja då är det bara för eleverna att dra täcket över huvudet och sova vidare som kompensation för lördagsskolan.