Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppet Hus hos Nicolin

Pontus Wiklund går i nian på Storängsskolan. Nästa läsår vill han gå på Curt Nicolin Gymnasiet. Skolans nya industriprogram passar honom perfekt.
På onsdags kvällen var Pontus och hans familj en av de drygt 200 som besökte skolan på Öppet Hus.

FINSPÅNG2003-11-15 06:00
Höstterminen 2004 slår Curt Nicolin Gymnasiet upp portarna för det nya industriprogrammet. Yrkesinriktningen förstärks och industrin finns med i utbildningen i ännu större utsträckning än tidigare. Däremot ger inte det nya programmet särskild behörighet till högskolestudier.
Det är Finspångs kommun och industrin på orten som gemensamt står bakom Curt Nicolin Gymnasiet. Eftersom industrin äger majoriteten, 51 procent, är skolan fortfarande en friskola.

Industrins roll
Bakom satsningen - som lär vara unik för Sverige - finns ett gemensamt synsätt: det är viktigt för den lokala industrin - både små och stora företag - att ha tillgång till kvalificerad och motiverad arbetskraft. Och det är viktigt för orten att ha en industri som blomstrar och utvecklas.
Genom IUC - industriellt utvecklingscentrum - är industrin delägare i CNG. Men dess roll är mycket mer aktiv än så. Det var en av de saker som besökarna på Öppet Hus i onsdags informerades om av Magnus Schenström, vd för CNG.
- De två första åren sker det mesta av undervisningen här på skolan, beskrev han. Då kommer industrins företrädare hit , som handledare och lärare. Det sista året, som vi kallar trainee-år är vi mycket ute på industrin och arbetar.

Yrkesinriktning
Magnus Schenström betonade att det nya programmet ger allmän behörighet, liksom alla gymnasier. De så kallade kärnämnena, bl a engelska, svenska samhällskunskap och matematik står på schemat. Däremot är programmet inte studieinriktat som hittills.
- Nuvarande program är studie- och yrkesförberedande. Det nya är yrkesförberedande. Den som vill läsa vidare på högskola direkt efter gymnasiet bör välja ett annat program.

Egen knopp
Drygt 200 personer kom till Öppet Hus på onsdagskvällen. Det var nior och deras föräldrar, i första hand från Finspång och Norrköping men även från andra orter i Östergötland, och även Närke. Förutom att lyssna till information kunde besökarna besöka verkstaden, prata med elever och lärare, fika designa sin egen handdusknopp på dator och sedan tillverka en i verkstaden.
En som länge varit inställd på att söka till CNG är Pontus Wiklund, som besökte Öppet hus tillsammans med sin familj. Och besöket stärkte honom i hans beslut.
- Jag tycker det här verkar jättebra. Det kan inte bli bättre.
Mamma Sabina och pappa Per instämmer. De tycker att utbildningen verkarpassa Pontus perfekt.
- Det är bara att hoppas att han kommer in.

Intresse och vilja
Att Pontus vet vad han vill och är intresserad, talar för att han har goda chanser. Magnus Schenström informerade om att CNG:s intagningskriterier skiljer sig från övriga gymnasiets.
- Alla som söker hit i första hand bjuds in till skolan och är med under en dag. Vi genomför också ett test, inte ett kunskapsprov utan mer för att få fram en profil. I tredje hand tittar vi på betygen. Anledningen är att betyg från grundskolan mäter väldigt smalt och det viktigaste är elevernas intresse av utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om