"Öppen natur - för alla"
FINSPÅNGLänsstyrelsen har föreslagit att ytterligare fem platser i kommunen ska bli Natura 2000-områden. Carl-Gustaf Mörner, ägare till Stora Mossen, tror att ytterst få människor skulle besöka hans marker om det blev naturområde.- Det är väsentligt att ett naturområde är beläget, så att det är tillgängligt för alla och inte bara för ornitologer och naturälskare, menar han.
Carl-Gustaf Mörner öppnar bommen till sina privata marker. Länsstyrelsen vill att hans mark, Stora Mossen, ska bli Natura 2000-område. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Det är helt i linje med vårt naturvårdsprogram, kommenterar kommunekologen Rolf Wedding.
Orsaken till att dessa platser valts ut just nu är att Sverige har kritiserats för att ha få vattenmiljöer med i nätverket.
<b>Två tredjedelar</b>
Carl-Gustaf Mörner äger 2/3 av Stora Mossen, som ligger delvis i Hällestad, men också i Regna. Ytan på området är nästan 200 hektar.
Han anser att länsstyrelsen borde koncentera sig på en mindre yta.
- Det gäller att se vad som är det primära. På mitt område är det den sydligaste delen som är värd att skydda, betonar Carl-Gustaf Mörner.
Han påpekar att den öppna vattenytan på området är mindre än två hektar, men att det finns en hel del våtmark. Han medger att det finns en del ovanliga växter och att Stora Mossen är ett väldigt bra tillhåll för älg, hjort, räv samt en del skogsfåglar.
- Jag har inget emot att naturområden utvecklas, men då ska det allmänna stå för kostnaderna, fortsätter Carl-Gustaf Mörner.
Han anser att det viktigaste med ett naturområde är att det är tillgängligt samt att området sköts om regelbundet.
- Länsstyrelsen har skyldighet att ansvara för skötseln, men kan välja att lägga ut arbetet på kommunen eller ett skogsföretag, påpekar han.
Sedan förordar han att ett naturområde ska presenteras på ett bra sätt genom informationstavlor.
- Bättre med två väldigt välskötta naturområden än fem halvdana, menar Carl-Gustaf Mörner.
<b>Förändras ständigt</b>
Den senaste inventeringen över Stora Mossen gjordes på länsstyrelsens uppdrag för ungefär tio år sedan.
- Naturen förändras ständigt, så länsstyrelsen borde se över grundligt vad som finns i området, understryker Carl-Gustaf Mörner.
I Östergötland är hittills 242 områden med i nätverket varav sju är belägna i Finspångs kommun. Länsstyrelsen vill alltså utöka med fem nya Natura 2000-områden och vill helst ha markägarna med sig, men kan fatta beslutet på egen hand.
- Staten äger ju så mycket mark som de istället borde lägga sina krafter på att förbättra, konstaterar Carl-Gustaf Mörner.