Det här med dricksvatten är något vi i Sverige i regel inte tänker på så mycket – när vi öppnar kranen ska det helt enkelt rinna vatten. Men för att det ska funka krävs det återkommande ledningsarbeten med medföljande avbrott i vattenleveranserna.
Ett sådant väntar Grytgölsborna på onsdag (16 oktober). Klockan 08.00 stängs vattnet av till ett antal fastigheter och orsaken är ett arbete i ledningsnätet. Ett vattensläp kommer att finnas vid Grytgöls skola vid behov och man räknar med att vara klara vid 15-tiden.
Det här med ett gammalt ledningsnät är ett stort problem i hela landet. På måndagen gick branschorganisationen Svenskt Vatten ut med en varning att det kommer att krävas enorma investeringar i svensk vatteninfrastruktur. Annars riskerar hushållens och företagens tillgång till vatten att försämras.
Även Finspång har stora investeringsbehov när det gäller vattenledningsnätet.
– Vi har mycket att göra, jag tror vi ligger rätt så nära snittkommunen i Sverige skulle jag säga. Vi har ganska bra koll på behovet i dag och har en omställningstakt på hundra år ungefär, säger Per Ivansson, verksamhetschef för vatten och avlopp, Finspångs Tekniska.
– Vi har också äskat i budget att så vi ska kunna hålla samma takt framöver också, det vill säga att lägga om ungefär en procent av ledningsnätet per år.
Han menar att det ändå redan syns en förbättring.
– Om vi ser historiskt har vi färre läckor nu än för exempelvis tio år sedan så vår utbytningstakt i dag känns lämplig, förklarar Per Ivansson som tillägger att utbytet sker enligt vissa kriterier.
– Det är till exempel åldern på ledningarna, om vi haft mycket läckor eller klagomål och vad det är för material. Sedan filmar vi i ledningarna så vi vet hur det ser ut – vi har ganska mycket data som vi utgår från när vi prioriterar.
Det är ju spartider, påverkas takten av det?
– Vi försöker hitta smarta lösningar för att kunna byta ut ledningar på ett effektivt sätt. Men det är också en sak jag tagit upp med styret att vi vill helst fortsätta med det här i och med att det är en långsiktig plan. Ett år kan man säkert avvika från den men inte i längden, då kommer man att få ett ännu större skuldberg i framtiden och det går fort för berget att bli för högt, säger Per Ivansson.
Finspångs Tekniska meddelar att vattnet i Grytgöl kan vara missfärgat när det kommer tillbaka på onsdag eftermiddag och att man då ska låta kallvattenkranen vara öppen tills vattnet klarnar.