Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ombytta roller när journalisten blev utfrågad

Det var något av ombytta roller när tv-journalisten Annika Hagström besökte Baptistkyrkan i lördags kväll. Det var nämligen hon som fick svara på frågor, ställda av Göte Holgerzon och Siv Harrysson.

Tv-profilen Annika Hagström intervjuades i Baptistkyrkan. (Bilden är tagen vid ett annat besök i Finspångs kommun). 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Tv-profilen Annika Hagström intervjuades i Baptistkyrkan. (Bilden är tagen vid ett annat besök i Finspångs kommun). FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-11-15 06:00
- Det känns förfärligt att bli intervjuad, sa Annika Hagström, jag är van vid att vara den som har kontrollen.
- Samtidigt är det skönt att inte behöva göra förberedelsearbete.
För Annika Hagström är Finspång inte en vit fläck på kartan. Som liten var hon sommarbarn i Skedevi under 16 sommarlov och har även som vuxen besökt Finspång flera gånger.
Men Baptistkyrkan i Finspång hade hon inte varit i tidigare.
Det var dock inte svårt för henne att känna sig hemma där.
- Jag var med om alla tänkbara möten i min barndom, sade hon.
Honfick bl a frågan varför hon blev journalist.
- Det var en slump. Nån sa till mig du kan ju snacka, så du kan nog skriva också.
Och visst skrev Annika Hagström, hon har bl a jobbat på Expressen och också skrivit en bok. Men det är tv-mediet hon ägnat sig mest år under sitt yrkesliv. Hon har arbetat både på SVT och TV 4.

Svår olycka
En stor del av samtalet rörde sig kring den svåra bussolycka i Norge 1988, då 12 barn och fyra vuxna från Kista utanför Stockholm omkom.
Annika Hagström har skrivit en bok om denna händelse och också gjort en tv-dokumentär om tiden efteråt.
Boken "En bro över mörka vatten" skrev hon tillsammans med prästen Stig Jonsson i Kista, och han har förblivit en god vän till henne.
- Stig var rätt person, på rätt plats, vid rätt tillfälle, sade Annika Hagström. Han hade varit missionär, han hade sett lidande och han var inte rädd för döden. Det är ganska ovanligt.

Respekt
Annika Hagström påminde om att när denna olycka hände, var det första gången på mycket länge som en så stor olycka inträffat i Sverige. Hon berättade att den tiden lärt henne mycket, både i sitt arbete som journalist och rent privat.
- Jag tog bort ett avsnitt i filmen, eftersom det gjorde människor så upprörda. De var oemottagliga för sakargument, det var en så ohygglig sorg. Det måste man ha respekt för som journalist.

Erfarenheter
Vad betydde kyrkan för de anhöriga i Kista och vad betyder kyrkan i tider av kris, var en fråga som Annika Hagström fick. Hon beskrev den oerhörda betydelse som Stig Jonsson hade i Kista, liksom en diakonissa i församlingen.
- Kyrkan var öppen för människorna, de fick ett rum att vara i. Så måste kyrkan fungera, kyrkan måste ställa sig till förfogande för människorna, deras tankar, erfarenheter och behov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om