– Jag har inte tidigare varit med om den här typen av diskussioner och varför den kommit upp här just nu vet jag inte, tillägger han.
Vi har i veckan berättat om att kyrkoherden i Finspångs församling, Karl-Magnus Hansson, för en tid sedan satte stopp för borgliga begravningsceremonier i församlingens gravkapell. Han hänvisade bland annat till att lokalerna är invigda för kyrkliga ceremonier och att man måste ta hänsyn till den dödes önskan. Har personen valt att lämna kyrkan är önskan sannolikt inte att ceremonin sker i en sådan lokal, menande han.
Men så alldeles nyligen kom nya direktiv. Nu hänvisas till en ny utredning som trots allt gör det möjlig att förrätta borgliga begravningar i kapellen "om synnerliga skäl finns vid samtal med de anhöriga" Kravet är också att det inte "strider mot den avlidnes vilja. Samtidigt påpekas att det är huvudmannen, det vill säga svenska kyrkan, som ska utse" lämplig lokal för ändamålet". I väntan på att församlingen hittar en helt neutral sådan, erbjuds Risinge prästgård och Hällestad församlingshem.
Men den lösningen är inte optimal, enligt Ebbe Eriksson, som är oberoende begravningsombud med ansvar för bland annat Finspångs församling. Han och övriga begravningsombud i landet har utsetts av länsstyrelsen med uppgiften att granska så att svenska kyrkan sköter begravningsverksamheten på ett korrekt sätt.
– Det innebär att jag ska se till att Finspångs församling erbjuder lokaler för borgliga begravningar utan kyrkliga symboler. Man har ju tydligen löst det bra i kapellen så här långt, hur vet jag inte exakt. Men även församlingshemmen, som främst är avsedda för kyrklig verksamhet, har symboler som man måste kunna plocka bort. Därför tycker jag att församlingen snabbt måste hitta en neutral lokal inom ett rimligt avstånd, säger han och tillägger:
– Fram tills att det finns en sådan lösning, borde man kunna fortsätta att ha borgliga begravningar i kapellen.
I Ebbe Eriksson uppdrag som begravningsombud ingår även att noga kontrollera så att begravningsavgiften, som alla är med och betalar till, inte används för kyrklig verksamhet.
– Blir det nu färre begravningar i kapellen ska en mindre del av begravningsavgiften gå till kostnader som ligger på dem. Detta är noga reglerat, understryker han.