Om strejken kommer
FINSPÅNGInga barnskötare på daghemmen. Ingen städning på skolor och daghem. Ingen mat till skol- och förskolebarn. Inskränkningar i öppettider på daghem. Inga klippta gräsmattor på idrottsanläggningarna.Det blir några av konsekvenserna när 200 - 300 kommunalare i Finspång strejkar på måndag.
Om det blir strejk på måndag träffar inte dagbarnvårdare Gurli Falck bröderna Emil och Albin Nilsson-Wisberg eller sina andra dagbarn. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
? Barn på familjedaghem står utan barnomsorg.
? Öppethållandet på förskolor minskas. Beroende på hur många barnskötare respektive förskollärare som arbetar på de olika ställena, kan öppettiderna variera. Daghemmet i Hävla stängs helt och hållet.
? Ingen mat lagas till skolor och förskolor, däremot till äldreomsorgen och särskolan.
? Ingen städning av offentliga lokaler.
? Fritidsgårdarna stängs
? Simhallen stängs.
? Vaktmästare i kommunal tjänst är uttagna i strejk. Det påverkar bland annat Aluceum och Grosvad. Till exempel klipps inte gräset på idrottsplanen, vilket kan leda till inställda seriematcher.
<b>Vaktmästare låser upp</b>
På fyra skolor i Finspång är det vaktmästare som låser upp. Tre av dessa är organiserade i Kommunal, det gäller Grosvadsskolan, Nyhemsskolan och Storängsskolan. Vaktmästaren på Bergska är organiserad i SKTF. SKTF-medlemmar som arbetar inom Kommunals område går ut i sympatistrejk på tisdag.
- När det gäller att låsa så kommer det att utföras av förtroendevalda, det är den information jag har fått, säger kommunens personalchef Börje Lindquist.
Enligt Kommunförbundets konfliktanvisningar kan förtroendevalda ta på sig vissa uppgifter för att upprätthålla undervisningsskyldigheten.
<b>Tydlig hållning</b>
- Kommunförbundet har en tydlig hållning i sina konfliktanvisningar, säger Börje Lindqvist. Skolan är lagstadgad verksamhet och skall upprätthållas.
Från Kommunal sida har man en annan syn. Politiker som öppnar skolor ses som strejkbrytare.
- Vi tillåter inte strejkbryteri, säger Sven-Olof Karlberg, på Kommunal i Finspång. Det bästa sättet att upprätthålla undervisningsskyldigheten är att gå kraven till mötes och träffa ett vettigt avtal. Det är arbetsgivarnas ovilja att betala vettiga löner som har försatt oss i denna situation.
<span class=rub>På måndag går Gurli ut i strejk - hemma</span>
<span class=ing>FINSPÅNG
På måndag kanske Gurli Falck måste klistra upp en röd strejklapp på sin egen ytterdörr.
Om ingen uppgörelse nås tills dess går drygt 200 kommunalanslutna i Finspång ut i strejk då.
Som dagbarnvårdare är Gurlis hem också hennes arbetsplats.</span>
Ungefär 180 barn i hela kommunen går på familjedaghem - hos dagmamma populärt uttryckt. Från måndag är dagbarnvårdarna uttagna i strejk.
En av dem är Gurli Falck på Dunderbacken. Hon har arbetat som dagbarnvårdare sedan 1980, har fem dagbarn och tjänar 15 000 kronor i månaden.
- Vi måste kämpa för våra löner, säger hon. Samtidigt känns det litet pirrigt, man vet ju inte vad som kommer att hända.
<b>Hoppas på kort strejk</b>
Trots att kampviljan inte sinar, känns det ändå inte helt lätt för Gurli.
Hon tycker synd om föräldrarna som får bekymmer med barnomsorgen.
Gurli hoppas att det inte blir någon strejk, men hon tror att det blir det.
- Om det blir strejk hoppas jag den blir kort, säger hon.
Föräldrarna till Gurlis dagbarn löser situationen med hjälp av släktingar som rycker in, kompledigt från jobbet eller föräldraledighet i något fall.
- Trots att det blir krångel för föräldrarna, är det ingen som blivit irriterad, alla är förstående och stödjer oss.
Pappa Michael Nilsson som kommer för att hämta sönerna Albin och Emil, stöder Kommunals strejk. Trots att den innebär vissa omdisponeringar för familjen.
<b>Får ändra arbetstider</b>
-Min sambo och jag får ändra våra arbetstider och styra om så det fungerar med barnen. Det är klart att kommunalare ska ha bättre lön, säger han. De har alldeles för litet betalt.
När Gurli och alla andra kommunalare går i strejk på måndag, betyder det inte att de blir lediga. De har skyldighet att tjänstgöra som strejkvakter.
Vilket innebär att de ska finnas utanför arbetsplatser där personalen strejkar, för att lämna information och observera hur läget är.
Däremot får strejkande inte gå in på arbetsplatsen över huvudtaget.
Gurli, som är arbetsplatsombud, ska gå strejkvakt utanför olika förskolor, enligt ett uppgjort schema.
- Man vet ju inte vad man möts av för reaktioner, säger hon. Det viktiga nu är att vi håller ut, att vi håller ihop och att vi tar en dag i taget.