Oljecisterner ovan mark ska kartläggas
FINSPÅNGNu ska oljecisterner i Finspångs kommun inventeras. Nästa månad inleds kartläggningen av alla tankar på minst en kubikmeter där eldningsolja eller diesel förvaras.
- Det är ett arbetsmarknadsprojekt och vi är glada för att det blev så för vi har inte resurser till att genomföra det här, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Kerstin Andersson.
Två personer från kommunens sysselsättningsenhet kommer att utföra arbetet som inleds nästa månad. Cisterner ovan mark som är minst en kubikmeter där diesel och eldningsolja förvaras ska inventeras.
<b>Vem och var</b>
- Syftet är att vi ska få ett register över vem som har tankarna och var de finns och att de som har dem ska få information, säger Kerstin Andersson.
Tillsynsansvaret i dag är att se till att alla cisterner blir besiktigade.
I arbetet ingår också att man se till att tankar som är olämpligt placerade kan flyttas. Kerstin Andersson berättar att Räddningstjänsten till exempel varit med om att inte kunna komma nära en byggnad för att släcka en brand då en tank stått för nära byggnaden och explosionsrisken därmed varit för stor.
<b>Framtida krav</b>
- Det här arbetet kan också resultera i att vi kan anta riktlinjer för cisternförvaring, det har redan flera kommuner i länet gjort, förklarar Kerstin Andersson.
Inventeringen av cisternerna kan också ses som en hjälp för ägarna inför framtida myndighetskrav. 2004 kommer nämligen ägare till utomhuscisterner med eldningsolja eller diesel ha en skyldighet att själva besiktiga dem och redovisa resultatet till miljö- och hälsokyddskontoret.
<b>Sex månader</b>
De personer som har utomhuscisterner ovan mark som är över tio kubikmeter, samt de som har tankar under mark måste redan i dag söka tillstånd för att ha dem.
Inventeringen av cisternerna inleds i april och ska pågå till och med september.
- Vi får se hur långt vi hinner. Jag kan inte säga hur många tankar det rör sig om, med det är säkert 500, säger Kerstin Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!