Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olika syn på distansarbete när samhället öppnar upp

Allt fler vill distansarbeta efter arbete hemifrån. "Omdiskuterat ämne", säger Malin Fritiofsson.

Lärarna Pär Sjöborg och Malin Fritiofson ser fördelar med ett flexibelt arbete. På kommunen och Siemens Energy gör man lite olika när samhället öppnar upp igen.

Lärarna Pär Sjöborg och Malin Fritiofson ser fördelar med ett flexibelt arbete. På kommunen och Siemens Energy gör man lite olika när samhället öppnar upp igen.

Foto: Ulf Stråhle, Emilie Jurak, Inger Ramstedt, Mikael Grip

Finspång2021-09-28 18:30

En undersökning gjord av Tjänstemännens centralorganisation (TCO) visar att 68 procent av de anställda som jobbat på distans har trivts bra med arbetet. 93 procent har uppgett att de vill fortsätta distansarbeta. 

– Många har fått upp ögonen för distansarbete och det kan komma att bli väldigt eftertraktat framöver, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

Siemens Energy och Finspångs kommun är de arbetsgivare som har flest anställda. De har valt att gå åt två olika håll när restriktionerna om distansarbetet släpps.

– När regeringen gick ut med att alla som hade möjlighet att jobba på distans för att minska smittspridningen av covid-19 skulle göra det, följde vi självklart det. Nu när restriktionerna tas bort från regeringen, gör vi detsamma, berättar Maria Samson, kommunikations- och digitaliseringschef på kommunen.

undefined
Finspångs kommun och Siemens Energy AB är de arbetsgivare som har flest anställda.

Där ser man positivt på den digitaliseringsutveckling som pandemin har medfört och möjligheterna som kan uppkomma i och med den.

– Just nu är distansarbetet ingenting som kommer att vara en del av det normala. Det är för tidigt att se effekten av det hela. Vi följer utvecklingen med spänning för att se vilken påverkan de senaste åren har gett och vad utvecklingen framåt blir, förklarar Maria Samson.

undefined
Maria Samson, kommunikations- och digitaliseringschef på Finspångs kommun, berättar att kommunen ser positivt på den digitaliseringsutveckling som pandemin har medfört.

Siemens Energy AB har valt att avvakta och inte göra någon större förändring.

– Det är lite för tidigt för oss att säga någonting om distansarbetet. Men vi har ingen större aktivitet planerad att ta in alla på kontoret inom en snar tid, säger Madeleine Davidsson, kommunikationschef på Siemens Energy AB.

undefined
Siemens Energy har valt att avvakta med att ta tillbaka sina anställda.

Per Sjöborg och Malin Fritiofsson arbetar som lärare inom Finspångs kommun och ser fördelar med ett flexibelt arbete. Per Sjöborg är även föreningsombud i Lärarnas Riksförbund.

– Många av mina medlemmar har märkt av att det är effektivare att arbeta hemma, med till exempel planeringar av lektioner och arbetsområden samt att ha digitala möten. Samtidigt så vill vi lärare vara tillgängliga för våra elever och den biten av läraryrket är självklart enklare att sköta på plats, förklarar han.

undefined
Per Sjöborg, lärare och kommunombud i Lärarnas Riksförbund, berättar att många har märkt att det är effektivare att arbeta hemma.

Malin Fritiofsson är gymnasielärare och tycker frågan är relevant för dagens samhälle och dess utveckling.

– Jag har älskat att arbeta på distans samtidigt som det känns skönt att vara tillbaka på arbetsplatsen. De fysiska mötena är centrala om man arbetar som lärare, men samtidigt har man sett att många saker går att effektivisera i och med den digitala utvecklingsresa vi genomgått under pandemin.

Hon hoppas att synen på arbete förändras bland arbetsgivarna och att framtiden kommer erbjuda flexibla lösningar.

– Det kommer vara oerhört viktigt för att vara en attraktiv arbetsgivare tror jag. Jag undervisar i ämnet ledarskap och organisation och det här med distansarbete har inte bara förändrat organisationer, utan ställer helt andra krav på ledarskap, säger hon.

undefined
Gymnasieläraren Malin Fritiofsson tycker att distansarbetet är ett superaktuellt ämne.

Det omdiskuterade ämnet om distansarbete dyker upp i Malin Fritiofssons vardag dagligen.

 – Det är ett superaktuellt ämne. På middagar jämförs det vem som har bästa arbetsgivaren som tillåter sina medarbetare att fortsatt delvis kunna hemarbeta. Många statliga och privata arbetsgivare har schyssta villkor, men det verkar också bero på närmsta chefens ledarskapssyn, förklarar hon.

– Nu när restriktionerna lyfts så hoppas vi inom Lärarnas Riksförbund att vi kan föra en diskussion med arbetsgivaren och komma fram till en lösning som gynnar båda parter, avslutar Per Sjöborg.

Distansarbete

Sju av tio tjänstemän uppger att de trivts bra med distansarbetet. 

Nio av tio uppger att de skulle vilja fortsätta arbeta på distans i någon omfattning när pandemin är över.

71 procent som har jobbat hemifrån säger att de lättare fått ihop livspusslet. 

Att slippa pendelresor och få mer tid över till annat har varit en av de största fördelarna av distansarbetet. 

2 000 yrkesverksamma tjänstemän besvarade enkätfrågorna i undersökningen.

Källa: Tjänstemännens centralorganisation (TCO). 

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!