Ola tar klubban för bygg- och miljö
FINSPÅNGKommunfullmäktiges längst aktive ledamot. Intresserad av praktiska frågor.Ola Jarme (s) övergår vid årsskiftet från ordförande i byggnads/tekniska nämnden till ordförande i bygg- och miljönämnden.- Skillnaden blir nog inte så stor, säger han.
Ola Jarme, ordförande i bygg- och miljönämnden. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Redan vid 15-16 års ålder gick han med i SSU. Från 25-årsåldern var han fackligt aktiv i Metall, något han fortsatte med in på 80-talet. Anställningen på Alstom har han haft kvar hela tiden.
-Men jag har ändrat arbetsuppgifter. Förr arbetade jag bland annat som arborrare. Det fungerade inte att kombinera med politiskt arbete. Det går inte att låta en maskin så stilla.
I stället ägnar sig Ola Jarme numera åt verktygsservice och förrådsarbete.
Under de närmare 30 åren i politikens tjänst har Ola Jarme suttit i flera nämnder. Fastighetsnämnden, tekniska nämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden är vad han minns på rak arm. Det är mest inom det tekniska området han har arbetat.
- Jag är praktiker, vill syssla med handfasta saker. Fast jag var visst suppleant i kulturnämnden nån gång på 70-talet.
Genom de nämnder han verkat i, har Ola Jarme varit med om stora saker i Finspång. På 80-talet byggdes det första fjärrvärmeverket i Finspång, i mitten av samma årtionde byggdes Aluceum. För att nämna några.
På senare tid har byggnads/tekniska nämnden, där han är ordförande, bl a varit delaktig i byggandet av det nya demensboendet och den blivande simhallen.
- Det är sådant som kräver delbeslut av nämnden under vägens gång, men som sedan sköts av fackmän.
Det har varit en jobbig höst, tycker Ola Jarme. Flera stora saker har genomförts parallellt.
- Vi hade en valrörelse samtidigt som vi höll på med den kommunala omorganisationen. Och sedan budgetarbetet ovanpå det.
I den kommunala organisation som gäller från årsskiftet, är nämnderna färre och större. I bygg- och miljönämnden där Ola Jarme är ordförande, ingår de gamla byggnads/tekniska nämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden.
- Vi blir trafiknämnd också, det var kommunstyrelsen tidigare. Kostfrågorna faller bort. Jag tror inte det kommer att bli så stor skillnad mot tidigare.
I beslutet om nya nämnder finns möjligheten att införa utskott, permanenta eller tillfälliga.
- För dagen ser jag ingen anledning till att ha utskott.
<b>Räddningstjänst stor fråga</b>
En stor fråga för bygg- och miljönämnden framöver kommer räddningstjänsten att bli, bedömer Ola Jarme. Räddningslagen i dess nuvarande form försvinner antagligen till halvårsskiftet och en enklare variant införs.
- Det innebär att mycket mer när det gäller räddningsplaner tas fram inom kommunerna. Det blir också mer lokal tillsyn och kontroll.
<b>Hem och familj</b>
Att organisera om nämnderna var från början ett förslag från demokratiutskottet, som ett led i att stärka demokratin och kommunens arbetsformer. Tror då Ola Jarme att demokratin stärks med det nya systemet?
- Det viktigaste och det största problemet är ju att försöka engagera så många människor som möjligt.
Han tycker att det ska bli intressant när hela organisationen kommer igång, även kontorsorganisationen som inte är färdig än.
Den tid som blir över när arbete och politik har fått sitt, ägnar Ola Jarme åt hemmet i Prästköp samt barn och barnbarn. Förutom nämndordförande, är Ola Jarme ledamot i kommunfullmäktige och suppleant i kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!