Ökning av arbetsskador bland kommunanställda
Antalet anmälda arbetsskador på de kommunala arbetsplatserna var 13 fler förra året jämfört med året innan. Tillbuden ökade dock bara med ett fall.
Sammanställningen visar att antalet anmälda arbetsskador ökade förra året jämfört med året innan, från 68 till 81. De anmälda arbetsskadorna handlar främst om halkolyckor, kläm-, skär- och brännskador och färdolycksfall (med bil eller cykel). Förra året inträffade också en arbetsplatsolycka, inom sysselsättningsenheten, som fick dödlig utgång. Det handlar om händelsen vid rivningen av Villa Vera då en man omkom. Flest arbetsskador förra året inträffade inom omsorgen, 45 anmälningar jämfört med 37 året innan.
Verbalt hot
Därefter kommer byggnads/tekniska kontoret med 22 anmälda arbetsskador jämfört med 12 år 2002. Även vad gäller tillbud så ligger omsorgen i topp , med 125 anmälningar (116 året innan).
- Att skador och tillbud är högst inom omsorgen beror till viss del på att det är den förvaltning som har flest anställda, men också på att det inom den särskilda omsorgen (psykiatrin) förekommer dagliga situationer med verbalt hot, knuffar, nyp med mera. Dessutom uppkommer förslitningsskador inom vården, främst bland de äldre arbetstagarna, förklarar Inga-Maj Racksäter, som har sammanställt de olika förvaltningarnas anmälningar om arbetsskador och tillbud, i ett e-mail.
En slump
Efter omsorgen kommer utbildningsförvaltningen med 15 anmälda tillbud (20 året innan). Totalt i kommunen anmäldes 149 tillbud förra året. Motsvarande siffra året innan var 148. De anmälda tillbuden handlar främst om verbala hot, smädelser samt olycksfallstillbud som exempelvis halkolyckor och fall.
- Att siffrorna med tillbud och arbetsskador blivit så lika detta år är förmodligen en slump, tror Inga-Maj Racksäter.
Den enda förvaltningen där inga anmälningar om vare sig arbetsskador eller tillbud har gjorts är miljö- och hälsoskyddskontoret. I de kommentarer som Inga-Maj Racksäter lämnat i sammanställningen konstaterar hon att många av tillbudsanmälningarna rör händelser där till exempel blodvite och sträckningar har blivit följden och det i flera fall också har inneburit att den anställde varit tvungen att uppsöka vård. Därmed borde händelserna ha anmälts som arbetsskador.
Därför menar hon att gränsdragningen mellan tillbud och arbetsskada bör diskuteras på arbetsplatsträffar och i samverkansgrupperna. ( I arbetsplatsträffar, som sker regelbundet, deltar alla anställda på just den arbetsplatsen. Där diskuteras bland annat arbetsmiljöfrågor. En samverkansgrupp finns inom varje chefsområde och där deltar chefen och fackliga representanter. Samverkansgruppen är också arbetsmiljökommitté).
Vad bör då kommunen göra för att minska antalet arbetsskador?
- Vad kommunen bör göra kan vara att intensifiera riskinventeringen både i den fysiska och psykosociala arbetsmiljön, svarar Inga-Maj Racksäter i e-mailet.
Ordentliga uppföljningar
Hon menar att ett sätt är att göra ordentliga uppföljningar av tillbud och upprätta årliga handlingsplaner. Det kan till exempel vara att åtgärda risker i miljön innan en skada sker, se över arbetsrutiner och metoder, se till att arbetsplatser är rätt utrustade och att bemanning och scheman överenstämmer med behoven i verksamheten. Inga-Maj Racksäter tycker att ett sätt att uppmärksamma frågorna är att alla anmälningar tas upp i samverkansgrupperna. Detta är något som har provats under 2003. I samverkansgrupperna diskuteras också åtgärder för att förhindra att en händelse upprepas och där upprättas åtgärdsplaner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!