Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oklart om friårets fortsättning

Det är ännu inte klart om det kommer att avsättas några mer pengar till friårsplatser. I Finspång är alla platser som det finns pengar till tillsatta.

FINSPÅNG2005-10-10 06:00
Det har snart gått ett år sedan det blev möjligt att få friår. Det är beslutat att friåret ska täcka både 2005 och 2006. Att få friårsledigt med start nästa år går dock inte i Finspång som det ser ut nu. Det antal platser man fått pengar till är nämligen tillsatta.
- Vi har fått pengar till ett antal platser och personerna kan ju starta sin friårsledighet under hela år 2005 och har de börjat i slutet av året kan ju verksamheten fortsätta under nästan hela 2006, men det är ingen som kan börja 2006, säger Kenth Larsson, chef för arbetsförmedlingen i Finspång.
- Det finns ju tankar om en fortsättning, men det är inget vi vet än. Det är en politisk fråga och något beslut har inte kommit än, tillägger han.

Snabb start
Ungefär 120 friårsansökningar har arbetsförmedlingen i Finspång fått ta emot, men bara 24 personer har nu kunnat ges möjlighet till friårsledighet och ersättas av en långtidsinskriven arbetssökande.
- Vi fick en ganska snabb start här och sedan maj är ungefär allt utnyttjat, säger Kenth Larsson.
I Finspång är det mest vård- och omsorgspersonal som har ansökt om friår, men ansökningar har till exempel också kommit från personer inom industrin och lärare.
Det är något fler kvinnor än män som som ansökt och åldern på de sökande är väldigt varierande. Friår kan sökas för minst tre månader och högst tolv månader. Den som har friårsledigt får en ersättning som motsvarar 85 procent av a-kassan.

Ny ansökan
Friårsledigheten får inte användas till yrkesarbete någon annanstans. Rekreation, studier och start av eget företag är godkända sysselsättningar.
Personer som är långtidsinskrivna (minst två år) på arbetsförmedlingen, utlandsfödda och arbetshandikappade har förtur till friårsvikariaten.
Om man fått avslag på sin friårsansökan och mer pengar kommer att beviljas till friåret, måste man göra en ny ansökan om man fortfarande är intresserad.
Kenth Larsson tycker att friåret upplevs som något positivt.
- Det jag har hört är att personerna är väldigt nöjda med det här, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om