Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oklarheter kring gravskötsel

Frågan om vem som har ansvaret för att klippa gräset runt gravstenarna har tagit fart. Är det de anhöriga eller församlingen? För att förtydliga har Finspångs församling nu satt upp anslag.

Kostnad. Att även trimma gräset kring gravstenarna innebär ökade kostnader för Finspångs församling. Den som vill ha hjälp får betala 185 kronor per säsong.

Kostnad. Att även trimma gräset kring gravstenarna innebär ökade kostnader för Finspångs församling. Den som vill ha hjälp får betala 185 kronor per säsong.

Foto:

Finspång2017-09-04 17:00

- Jag hade ingen aning. Jag bor i Tranås sedan en tid tillbaka. På försommaren åkte jag till Risinge kyrkogård där jag sköter två gravar och upptäckte då att gräset runtom var så långt. Så har det inte sett ut tidigare. När jag kom tillbaka senare nu i sommar satt ett anslag på tavlan vid entrén att församlingen tar ut en avgift för att göra det. Borde det inte ingå i begravningsavgiften? säger AnnMarie Andersson, som tagit kontakt med tidningen.

Hon tog också för givet att avgiften på 185 kronor per säsong, kommit till genom ett nytt beslut. Men, enligt Linda Jonander, kyrkogårdschef, är inte fallet så.

– Vi har tagit betalt sedan 2013, det vi gjort nu är att förtydliga vad som gäller genom att sätta upp ett anslag, eftersom det kommit funderingar från fler håll. Så frågan är just nu lite het. Det finns de som anser att det ligger på församlingens ansvar att sköta detta, säger hon.

Men hon hänvisar till vad lagen säger, att det är gravrättsinnehavaren som har skyldighet att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. De allmänna ytorna ansvarar kyrkogårdsförvaltningen för vilket bekostas av begravningsavgiften. Det innebär alltså att man själv ansvarar för grästrimningen. Såvida inga andra avtal är skrivna med församlingen om vad som ska skötas därifrån.

– Finns det ingen gravrättsinnehavare, den kanske också har avlidit, då får vi inte ens röra den graven, enligt lagen. Så även om vi skulle ha hand om grästrimningen där det finns gravrättsinnehavare, skulle det ändå finnas gravar där gräset växer för att vi alltså inte får röra dem. Sedan finns det så klart gravrättsinnehavare, som struntar i att sköta sina anhörigas gravar, fortsätter Linda Jonander och tillägger;

– Jag håller självklart med om att det ser riktigt tråkigt ut när det är ovårdat. På de mindre kyrkogårdarna ser det ännu värre ut, där märks det mer. De gravar där det inte finns gravrättsinnehavare tar vi bort till slut.

När AnnMarie Andersson får veta vad som gäller ställer hon sig ändå frågan varför inte grästrimningen kan ingå i begravningsavgiften.

– Om det nu inte gör det borde det i varje fall finnas redskap att låna ut för att kantklippa. Det fanns inte, tillägger hon.

Linda Jonander förklarar att församlingen har en budget att hålla sig till.

– Skulle vi trimma gräs kring gravarna är det något annat som vi får tumma på. När det gäller redskap, kan vi tyvärr inte ha dem framme. De försvinner. Däremot lånar vi gärna ut dagtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!